Háziorvos nevével élnek vissza a trükkös tolvajok

Nem múlik el úgy hét a Hegyvidéken, hogy trükkös tolvajok ne károsítanának meg néhány gyanútlan idős embert. Újabban háziorvosi megbízásra hivatkozva csalnak ki pénzt a nyugdíjasoktól.

Dr. Komáromi Zoltán, a Kiss János altábornagy utcában rendelő egyik háziorvos értesítette lapunkat arról, hogy rá hivatkozva trükkös tolvajok keresik fel a körzetéhez tartozó idős betegeket. Az elkövetők azzal az ürüggyel csöngetnek be pácienseihez, hogy a rendelőjében leselejteznek több értékes és hasznos műszaki cikket, amiket olcsón meg lehet venni. „Erről természetesen szó sincs, ilyen megbízást senkinek sem adtam!” – nyomatékosította a háziorvos.
Megkerestük dr. Farkas Csabát, a kerületi rendőrkapitányság vezetőjét, aki elmondta, két bejelentés érkezett hozzájuk, amely szerint visszaéltek Komáromi Zoltán nevével. Feltehetően mindkét eset egy csalópároshoz kötődik, amely 300 ezer forint értékű műszert ajánlott fel „kedvezményesen” az orvos rendelőjéből. Az elkövetők az első próbálkozáskor nem jártak sikerrel, mert a felkeresett személy visszautasította ajánlatukat. Másik kiszemeltjüket azonban sikerült becsapniuk: megegyeztek abban, hogy harmincezer forintért odaadják a műszert, és az összeget át is vették. Ám a sértett nem kapott semmit a pénzéért. A csalók azt mondták, felhozzák az autójukból az eszközt, de természetesen nem jöttek vissza, a pénzzel együtt eltűntek.
A rendőrkapitány arra figyelmeztetette a kerületben élő idős polgárokat: elővigyázatosabbnak kell lenniük annak érdekében, hogy ne váljanak a trükkös tolvajok sértettjeivé. Váratlanul bejelentkező ismeretleneknek semmilyen körülmények között nem szabad pénzt adniuk, még akkor sem, ha esetleg egy rokon kérésére hivatkoznak.
A trükkös tolvajok még a régi, jól bevált módszereiket is alkalmazzák – említette Farkas Csaba. Az elkövetők a gázművek, vízművek, elektromos művek szerelőinek, ellenőreinek, hatósági személynek, például önkormányzati alkalmazottnak, vagy akár civil ruhás rendőrnek adják ki magukat, hogy bejuthassanak az idős emberek lakásába. Általában ketten mennek, hogy amíg egyikük lefoglalja a lakót, a másik átkutathassa a helyiségeket. Legtöbbször készpénzt visznek el, de más értékeket is szívesen zsebre tesznek.
Az ilyen tolvajok ellen a rendőrkapitány szerint a leginkább úgy lehet védekezni, ha be sem engedik őket a lakásba. Ha valamelyik közműszolgáltató, vagy hatóság megbízására hivatkoznak, akkor meg kell kérni az idegeneket, hogy várakozzanak a bejárat előtt, majd egy központi telefonszámon érdeklődni, az adott cég valóban küldött-e ki valakit, vagy sem.

z.

Hatóságok, közműszolgáltatók központi telefonszámai:

XII. kerületi rendőrkapitányság ügyelete: 457-5662, 457-5690

Hegyvidéki Önkormányzat: 224-5900

ELMŰ: 06-40-38-38-38

Főgáz: 06-40-474-474

Vízművek: 06-40-247-247

Csatornázási művek: 06-1-455-4303