Kerti parti a Táltosban

A megszokottnál is nagyobb figyelmet fordítanak a Táltos Óvodában arra, hogy a gyerekek szeressék és tiszteljék a természetet, és ebben hatalmas segítséget jelentenek az intézmény irigylésre méltó adottságai. Hacsak nincs nagyon rossz idő, nem esik vigasztalanul az eső, a kicsik mindennap több órát töltenek az intézmény gyümölcsfákkal, termő bokrokkal és virágokkal gondosan teleültetett, hatalmas kertjében. Ahol pedig háborítatlan a természet, ott szívesen megtelepednek az állatok: a lepkék, a bogarak, a mókusok és persze a fészküknek védett helyet kereső madarak.
„Felhívjuk a figyelmet a környezetvédelem fontosságára, megismertetjük a gyerekekkel a körülöttünk élő növényeket és kisállatokat. A kertben játszó, éneklő, mozgásos feladatokat megoldó óvodások szinte észrevétlenül, a boldog rácsodálkozás örömével fedezik fel az élővilágot” – mesélte lapunknak Borszéki Klára óvodavezető.
A madármegfigyelést és növénymeghatározást is magában foglaló, környezetismeretre épülő komplex tevékenységhez a matematika, a vizuális nevelés, a testnevelés és az irodalom is hozzátartozik. Igyekeznek a családi programokat is valamilyen módon kapcsolatba hozni a természettel – emelte ki a vezető –, ezért az óvodai ünnepségeket többnyire az épület falain kívül rendezik meg. Így volt ez a hagyományos évzáró ünnepségen is, amelyen a gyerekek szüleikkel együtt játszottak és táncoltak a kertben, vidáman búcsúzva egy időre az óvodai élettől.

m.