Megnyílt az Ifjúsági Közösségi Tér

Ne az utcán vagy a bevásárlóközpontokban, hanem egy összetartó közösségben, egymással együttműködve, hasznos és élvezetes programokkal töltsék szabadidejüket a fiatalok! E céllal nyitotta meg a Családsegítő és Gyermekjóléti Központ az Ifjúsági Közösségi Teret a Hajnóczy József utca és a Krisztina körút sarkán.

Pingpong- és csocsóasztalok, társasjátékok, internet, könyvek, újságok, valamint szervezett programok (például filmklub) várják a 13–18 éves korosztályt a Hajnóczy József utca 2. alatt nyílt Ifjúsági Közösségi Térben. A helyiségek kifejezetten otthonosak és vidámak, azokat ugyanis a fiatalok festették ki és rendezték be a saját ízlésük szerint.
„Jó látni, hogy a gyerekek részt vettek a hely kialakításában, amit így sokkal inkább a magukénak érezhetnek” – mondta az Ifjúsági Közösségi Tér megnyitóünnepségén Pokorni Zoltán. A Hegyvidék polgármestere megemlítette, hogy korábban egy társadalmi szervezet szeretett volna létrehozni hasonló központot, amihez helyiséget kértek az önkormányzattól. Ezt biztosították is volna, ha az érintettekkel, azaz a fiatalokkal együtt vállalja az egyesület annak rendbetételét – ez azonban nem történt meg, így a civil kezdeményezésű ifjúsági központ nem nyílhatott meg. „Nem a falak, hanem a gyerekek a fontosak” – emelte ki a polgármester, aki szerint alapvetően a fiatalokkal foglalkozó szakemberek odaadása, figyelme szükséges ahhoz, hogy működőképes közösség jöjjön létre.
A most megnyílt ifjúsági tér közösségének magját azok alkotják, akik a Családsegítő és Gyermekjóléti Központ heti egyszeri foglalkozást nyújtó gyermekcsoportjába, illetve kamaszklubjába járnak, de ezeken túl is igénylik az együttlétet. Természetesen bárki más részt vehet a közös programokon.
Mivel a centrumot egy társasház földszintjén alakították ki, ügyelnek a lakók nyugalmára, a házirend tiltja a dohányzást, az alkoholfogyasztást, valamint a hangoskodást. A nyitva tartás kialakítása során is figyelembe vették a lakók igényeit, így hétköznap 14 órakor nyitnak, és kora este, 20 órakor zárnak. Iring Zoltán, a Családsegítő és Gyermekjóléti Központ vezetője elmondta: a társasház képviselőivel folytatott legutóbbi megbeszélés szerint vállalták, hogy leszigetelik az egyik hangosabb helyiséget, valamint – hogy ne kelljen használni a zajos légkondicionálókat – nyithatóvá alakítják az utcafronti ablakokat. Arra is ígéretet tettek, hogy a ház környékét folyamatosan tisztán tartják.

z.

 

A témával a Hegyvidék Televízió is bővebben foglalkozik.