Professzionalis_amatorok

Professzionális amatőrök

Érdekes tárlat látható a Kútvölgyi úti idősotthonban, ami annyira megihlette az egyik lakót, nyugalmazott újságíró kollégánkat, hogy tollat ragadott. Írását örömmel közöljük.

A cím csak játék a szavakkal, hiszen a művészetben nincs sem „profi”, sem „amatőr” – az igazi művészetben csak tehetségek vannak. Az Édentől Északra művészcsoport ifjú tehetségei rendeztek emlékezetes tárlatot a Kútvölgyi úti idősotthonban májusban. Ennek az önművelő-alkotó csoportnak a tagjai a foglalkozásuk mellett rajzolnak, festenek, muzsikálnak, zenét szereznek, verseket írnak. És nem is akárhogy!
Mildner Katalin grafológus festményei, grafikái megkapóak, gondolkodtatók, megállásra késztetnek, vitathatatlan alkotói kvalitásról vallanak. Dóka György ötvösnek a megnyitón felolvasott versei meglepetést keltettek és nagy sikert arattak, fantasy-grafikái pedig elcsodálkoztatnak, olykor vitatkozásra ingerelnek. Beri Róbert (szabadúszó) gitáron adta elő két saját szerzeményét, s ezek stílusa igazi zenei tehetségre vall.
Idősotthonunk lakóinak nagyobb része gazdag műveltségi háttérrel rendelkezik, a megnyitón mintegy ötvenen voltak jelen, és mindenki magas színvonalúnak látta a tárlatot. Ki kell emelni Zsigmond Attilát, az ismert és elismert kultúraszervezőt, kultúrapártolót, a Budapest Galéria igazgatóját, aki tömör, tartalmas megnyitójában arról elmélkedett, hogy a modern kor rohanásában, médiauralmában, bulvártobzódásában embermegmentő a művészetek jelentősége, küldetése.
Az otthon lakóinak emlékezetes marad a megnyitó ceremónia bensősége és magas színvonala – a paravánok előtt pedig állandóan láthatunk érdeklődőket, nézőket.

Győri György