Tiszta_udvar_rendes_haz

Tiszta udvar, rendes ház

A Gébics utca 15. alatti társasház nyerte el az önkormányzat „Tiszta udvar, rendes ház” pályázatának első díját. A zsűri egyebek között azt is figyelembe vette döntésénél, hogy a lakóközösség saját kezűleg alakította ki és tartja rendben a kertet.
A korábban meglehetősen rossz állapotú közös tulajdonú kert rendezéséről tavaly döntött a társasház közössége – függetlenül az önkormányzati pályázattól. A lakók a szemnek is kellemes közösségi teret akartak létrehozni, amelyet valamennyi ott élő a kedvére használhat – mondta el lapunknak Sembery György, aki oroszlánrészt vállalt a terv megvalósításában.
A kertészeti szakvélemény alapján sajnos el kellett távolítani a kapu melletti beteg, részben már kiszáradt nyárfát. Ezt követte a kert megtisztítása a mindent befedő borostyántól és iszalagtól, majd megkezdődhetett az elöregedett, elvadult növényzet megújítása. Figyelmet fordítottak arra, hogy az elért állapot minél egyszerűbben fenntartható legyen, ezért olyan növénycsoportosulásokat hoztak létre, amelyek nem igényelnek napi gondozást. Záró cserjesort és évelő virágágyakat ültettek a kerítés mellé, az árnyékkedvelő növények pedig az épület közelébe kerültek. Összesen közel kétszáz tő virágot és örökzöld növényt telepítettek, köztük egy fenyőfát és egy kecskefűzt.
Alig háromszáz négyzetméter állt rendelkezésre, ezért minden talpalatnyi helyet igyekeztek hatékonyan felhasználni, a kert teljes területét begyepesítették, a felszabadított részre pad és tűzrakó hely került. A fenntarthatóságot szolgálja egy komposztáló létesítése, az ehhez szükséges ládához az önkormányzati komposztálóprogram keretében jutottak hozzá. A "saját gyártású” humusz a tavasszal kialakított veteményesben is jó szolgálatot tesz, az elültetett fűszernövények és zöldségek pedig láthatóan meghálálják a tápanyagban gazdag földet, szépen nő a zsálya, az oregánó, a bazsalikom, a rozmaring és a paradicsom.
Szó van további fejlesztésekről is, a gyerekeknek kisméretű játszóteret, illetve komolyabb főzőhelyet építenének. Ebben segít az önkormányzat ajándéka: a fahomokozót és a mobil grillsütőt még a nyár folyamán elhelyezik a kertben.

M.