Alapkoletetel_az_Apor_Vilmos_teren

Alapkőletétel az Apor Vilmos téren

Korszerű szolgáltatóház épül az Apor Vilmos téren, az egykori Hegyvidék Bevásárlóközpont helyén. Pokorni Zoltán polgármester és a fejlesztő cég elnök-vezérigazgatója együtt rakta le az új épület alapkövét.

„Kisvárosias, sétára csábító városközpontot kezdtünk el fejleszteni, amelynek látványos elemei a Sportmax, a Sirály utcai tér és a felújított MOM Kulturális Központ. Ebbe a sorba illeszkedik a most épülő szolgáltatóház is” – mondta Pokorni Zoltán a Hegyvidék Központ alapkőletétele alkalmából rendezett ünnepségen. A kerület polgármestere szerint az Apor Vilmos téri építkezés nyomán egy emberléptékű, kisvárosias komplexum jön létre, ahol a környékbeliek számtalan fontos szolgáltatást megtalálhatnak. Megemlítette, hogy a korábbi Hegyvidék Bevásárlóközpontot az önkormányzat üzemeltette, de be kellett látniuk, hogy ez nem tartozik a klasszikus önkormányzati feladatok közé, az erre specializálódott profi vállalkozások az üzemeltetést sokkal magasabb színvonalon tudják intézni.
A kerületi tervzsűri többször is átdolgoztatta a terveket, hogy valóban olyan épület jöjjön létre, ami illeszkedik a környezetéhez, és megfelel a huszonegyedik század igényeinek – mondta a polgármester. Pokorni Zoltán úgy vélte, voltak kritikus időszakok, amikor az ingatlanpiaci válság ezt a beruházást is veszélyeztette, ám most már biztos benne, hogy az óvatos tervezésnek és a megfontolt üzletpolitikának köszönhetően megvalósul az Apor Vilmos téri központ.
„Nem plázát hozunk létre, hanem egy kis, családias központot a napi ügyek intézéséhez, a kikapcsolódáshoz” – hangsúlyozta a fejlesztő cég, a Wing Zrt. elnök-vezérigazgatója. Noah Steinberg szerint nemcsak pénzügyi, hanem funkcionális és esztétikai értéket is képviselő épületet alkotnak, ami ráadásul munkahelyeket teremt majd.
A Wing Zrt. közleménye szerint az ország első környezettudatos üzlet- és szolgáltató központját építik meg a Hegyvidéken. Az új épület tetőszintjén közel ezer négyzetméteres aktív zöldtetőt alakítanak ki, az esővizet újrahasznosítják az öntözéshez és a mosdók, mellékhelyiségek öblítéséhez, a meleg víz jelentős részét pedig napkollektorokkal biztosítják. A tervezők maximális természetes fényellátásra törekedtek, ugyanakkor külső-belső árnyékolókról is gondoskodnak, amelyek a forróság ellen nyújtanak védelmet. Az épület különlegessége lesz az átriumában függőlegesen végigfutó kert, az úgynevezett „vertical garden”.
Az üzlet- és szolgáltató központ a tervek szerint 2012 őszén nyitja meg kapuit. A házban pékség, étterem, kávézó, patika, drogéria, utazási iroda, tisztítószalon, ajándéküzlet, borszaküzlet, virágbolt, biobolt, valamint zöldség-gyümölcs árus is lesz. A Hegyvidék Központban nyílik a kerület legnagyobb CBA Príma szupermarketje, és egy nagy alapterületű OTP-fiókot is kialakítanak. A ház tömegközlekedéssel – több buszjárattal, valamint az 59-es villamossal – könnyen megközelíthető, de a parkolás sem okozhat gondot, hiszen a kétszintes mélygarázsban közel kétszáz parkolóhely várja majd az autóval érkezőket.

z.