Hegyvideki_diak_a_feljszamolo-vilagbajnoksagon

Hegyvidéki diák a fejszámoló-világbajnokságon

Rácz Bettina, a Budai Középiskola tanulója képviselte Magyarországot a 8–17 éves diákok számára kiírt második fejszámoló-világbajnokságon. A hegyvidéki iskolás elismerő oklevéllel és rengeteg értékes tapasztalattal térhetett haza Nürnbergből.

Bár az elmúlt évszázadokban nemzetközileg is elismert matematikusok sorát adta Magyarország – elég csak Bólyai Jánosra, a „geometria Kopernikuszára”, illetve Neumann Jánosra, a számítógép atyjára gondolni –, fejszámolásban nem büszkélkedhetünk kimagasló eredményekkel. Ennek oka, hogy amíg nálunk a matematikaórákon szinte minden feladathoz számológépet használnak a gyerekek, más államokban, például Németországban még nemzeti bajnokságot is szerveznek a diákoknak fejszámolásból – mesélte Koren Balázs, a Budai Középiskola matematikatanára, aki diákját, a második fejszámoló-világbajnokságon egyedüli magyarként induló Rácz Bettinát készítette fel a versenyre.
A fejszámolás igen népszerű a Távol-Keleten, Szingapúrt például hárman is képviselték a vébén. Shakuntala Devi rekordja óta – a véletlenszerűen kiválasztott 7 686 369 774 870 és 2 465 099 745 799 szorzatát húsz másodperc alatt határozta meg – Indiában is valóságos nemzeti sport. Érdekesség, hogy a nürnbergi világbajnokságon a negyvenhárom induló között csupán öt lány volt.
A gyerekeknek a rendelkezésre álló két óra alatt a lehető legtöbb feladatot kellett helyesen megoldaniuk, a példák az egyszerű összeadástól a négyjegyű eredménnyel végződő harmadik gyökvonásig terjedtek. Összesen 1300 pontot lehetett elérni, a korcsoportjában legtöbb pontot szerző versenyző lett a győztes. Mivel csak az első három helyezett eredményét hozták nyilvánosságra, így a „profik” között is helytálló magyar lány pontszámát nem lehet tudni – magyarázta Koren Balázs, aki hozzátette: az első világbajnokságán elinduló Bettina elismerő oklevéllel térhetett haza a versenyről.
A nürnbergi tartózkodás első két napja a felkészülésé volt, ez idő alatt az összes feladattípust megismerhették a versenyzők, a trénerek beavatták őket a legjobb problémamegoldó módszerekbe. Különösen a többszörös felnőttvilágbajnok Gert Mittringtől lehetett sokat tanulni, aki bebizonyította, hogy a legnehezebb rejtvények kiszámítása is megoldható fejben. Kornis Balázs szerint újfent bebizonyosodott, hogy fejben számolni olyan, mint kártyamutatványokat elsajátítani, persze ahhoz, hogy valaki a legjobbak közé kerüljön, tehetségre is szükség van. Mégis érdemes próbálkozni, hiszen egy-egy jól begyakorolt trükkel rengeteg sikerélményt lehet szerezni, így megvalósulhat a világbajnokság mottója: “Mathematics is fun”, azaz a matematika szórakozás.
A matekórákon kisiskoláskora óta szinte mindent képes fejben kiszámolni – avatott be minket különleges tudásának rejtelmeibe Rácz Bettina. Nincs saját módszere, eleinte a „trükköket” sem ismerte, autodidakta módon fejlesztette képességét. Mint mondta, a legnagyobb nehézséget az okozza, hogy a fejszámolással gyakorlatilag nem foglalkoznak Magyarországon, csupán egyetlen magyar nyelvű szakkönyvet lehet megvásárolni, nincsenek hazai versenyek.
„A példák többségét, egyebek közt a hatjegyű számból köbgyökvonást, vagy a milliós számok összeadását gyorsan megoldottam. Voltak azonban olyan feladatok, mint a prímtényezős felbontások, amelyek még a fejszámolással sok éve foglalkozó versenyzőtársaimon is kifogtak” – árult el egy kis kulisszatitkot Bettina, aki úgy érzi, érdemes volt elindulnia a megmérettetésen. Olyan számítási módszereket, apró, de annál fontosabb fogásokat ismert meg, amelyek a jövőben segítséget jelenthetnek a bonyolultabb feladatok megoldásakor.

Knp.