Kilakoltatas_var_a_nemfizeto_berlokre

Kilakoltatás vár a nem fizető bérlőkre

Április közepe óta nincs érvényben általános kilakoltatási moratórium, így a lakbérhátralékot felhalmozók bírósági végzéssel kiköltöztethetők. Kilakoltatás vár a Hegyvidéken is az önkormányzati bérlakásokban élőkre, amennyiben nem fizetik a bérleti díjat.

A Hegyvidéki Önkormányzatnak mintegy 1400 lakása van a kerületben, a lakásbérlők közül azonban ma már közel 400-nak lakbérhátraléka van, a kintlévőség meghaladja a 70 millió forintot – tudtuk meg a kerület alpolgármesterétől. Váczi János lapunknak elmondta: a felelős vagyongazdálkodás jegyében a hátralékokat be kell hajtaniuk, hiszen közös értékről, a közösség tulajdonáról van szó. Önkormányzati lakást bérelni a lakástörvényben meghatározott szempontok miatt jóval kedvezőbb feltételekkel lehet, legyen az szociális, költségelvű, sőt akár piaci alapú, hiszen a lakbérek nem érik el a magántulajdonú lakások után fizetett átlagos bérleti díjakat.
Két hónapos fizetési elmaradás után felszólítást küldenek a bérlőnek, ezt követően pedig, ha nem rendezi a tartozását, felmondják a bérleti szerződést – mondta Czipott Linda, az önkormányzat vagyongazdálkodási irodájának vezetője. Amennyiben a felmondás ellenére nem hagyja el a lakást, pert indítanak ellene. Miután jogerős ítéletet hoz a bíróság, végrehajtási eljárást indítanak az adósság behajtása és a kilakoltatás miatt. Az elmúlt években közel negyven alkalommal született végrehajtási határozat. Néhány napja egy Hajnóczy József utcai lakásból kellett kiköltöztetni egy bérlőt.
Czipott Linda hangsúlyozta: amennyiben a szociális körülmények indokolják, felfüggeszthetik a kilakoltatást, illetve a hátralék kapcsán részletfizetési kedvezményben állapodhatnak meg a bérlővel, amit közokiratba foglalnak. Ha azonban semmilyen együttműködési szándékot nem tapasztalnak a tartozást felhalmozó bérlő részéről, úgy kénytelenek a kilakoltatás eszközét alkalmazni. Az irodavezető arra is felhívta a nem fizető bérlők figyelmét, hogy amennyiben a felmondást követően peres eljárást indítanak, azt a jogerős bírósági ítélet megszületéséig mindenképpen véghezviszik.
„Az önmagukról gondoskodni nem tudó idős, beteg emberek, illetve gyermekek nem kerülhetnek utcára” – hangsúlyozta Váczi János alpolgármester. Hozzátette: mindenki, aki anyagi nehézségekkel küszködik, lakhatást segítő támogatásért fordulhat az önkormányzathoz, amely lakásfenntartási támogatással, lakbértámogatással, kiegészítő lakbértámogatással, valamint adósságkezelési szolgáltatással tud szükség esetén segítséget nyújtani.

z.