Külföldre is jó a személyi igazolvány

Sokan még mindig közvetlenül az utazás előtt próbálják meg beszerezni a szükséges okmányokat, pedig az elmúlt időszak tapasztalatai szerint az útlevél vagy a személyi igazolvány legyártása legalább három hetet vesz igénybe. Az Európai Gazdasági Térség tagországaiban is érvényes plasztik személyi igazolványt már a csecsemők is kiválthatják.

Hamarosan itt a nyári szabadságolások ideje, érdemes tehát már most gondoskodni a külföldi utazásokhoz szükséges okmányokról. Bár a nemzetközi egyezményeknek köszönhetően a világ számos pontjára, egyebek közt az Európai Gazdasági Térség (EGT) tagországaiba személyi igazolvánnyal is eljuthatunk, a beutazás feltételeiről ajánlatos előzetesen érdeklődni az adott nemzet budapesti külképviseletén.
Az EGT tagállamai területére a beutazás, valamint az ezen államok területén történő utazás érvényes magyar személyazonossági igazolvány birtokában is lehetséges. Ennek megfelelően a következő EGT-tagországokba lehetséges útlevél nélkül, érvényes személyivel is utazni: Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Izland, Írország, Görögország, Hollandia, Lengyelország, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Luxemburg, (Magyarország), Málta, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország, Szlovákia, Szlovénia. Az EGT-tagállamok, mint a felsorolásból is látszik, nem azonosak az EU 27 tagállamával, Liechtenstein, Norvégia és Izland ugyanis nem tagja az uniónak.
Az EGT-n kívüli harmadik országba is lehetséges személyivel utazni, amennyiben azt nemzetközi szerződés kifejezetten lehetővé teszi. Kétoldalú nemzetközi szerződés alapján személyi igazolvánnyal kizárólag Andorrába, Horvátországba és Svájcba lehet utazni. A magyar állampolgárok valamennyi forgalomban lévő magyar személyi igazolvánnyal, ideértve a régi típusú, füzet alakú igazolványt, valamint az ideiglenes személyi igazolványt is, beutazhatnak Horvátországba, illetve Svájcba, utóbbi esetében azonban előfordulhat, hogy a régebbi típusú, csak magyar nyelvű és kézzel írott személyi igazolványnál hosszabb időbe telik az iratok vizsgálata.
Januártól változott az ügyintézési idő számításának módja, jelenleg az úti okmányok kiállításának határideje harminc naptári nap. Csak az útlevélnél kérhető soronkívüliség, ebben az esetben a rendes kiállítási illeték kétszereséért nyolc napon belül legyártják az okmányt.
Az útlevél ára az idén nem változott, hatéves kor alatt hároméves érvényességgel, illetve hat és tizennyolc év között öt évre 2500 forintba kerül, míg a tizennyolc és hetven év közöttiek az öt évre szóló okmányért 7500, a tízéves érvényességűért 14 ezer forintot fizetnek. Hetven év felettieknek a tíz évig érvényes útlevelet 2500 forintért állítják ki.
A hatályos rendelkezések értelmében már a születést követően minden gyermeknek ki kell váltani valamilyen fényképes igazolványt. Ez lehet az útlevél vagy a plasztik személyi igazolvány. Utóbbi kiállítása szintén harminc nap, érvényességi ideje pedig három esztendő, azonban tizennégy év alatt ingyenes, ráadásul a kiváltáshoz – az útlevéllel szemben – elegendő csak az egyik szülő jelenléte. A tizennégy és húsz év közöttiek számára kiadott személyi igazolvány nyolc, a húsz évnél idősebbeké tíz esztendeig érvényes, a kiállítás illetéke 1500 forint. A hetven év felettiek határidő nélkül kapnak személyi igazolványt.
A hegyvidéki okmányiroda ügyfélfogadási rendje a nyári időszakban sem változik, a kerületi lakosokat a nyitvatartási időben előzetes bejelentkezés alapján vagy a helyszínen kapott sorszám szerint fogadják. A kerületen kívülről érkezők csak kedden és kizárólag előjegyzéssel intézhetik ügyeiket a polgármesteri hivatal épületében működő okmányirodában.

em.