Kutyabirodalom a Gesztenyés kertben

A kutyások egybehangzó véleménye szerint budapesti viszonylatban is kiemelkedő színvonalú kutyafuttatót alakított ki az önkormányzat a Gesztenyés kertben. A közel kétezer négyzetméteres új kutyabirodalom tervezésekor kikérték a parkba járó ebtulajdonosokat tömörítő egyesület véleményét is.

A Gesztenyés kert a Hegyvidék belső városrészének egyik leglátogatottabb zöldterülete. Nem csupán a játszóteret használó kisgyermekes családok, a sétány padjain szívesen üldögélő idősebbek, vagy a fűre letelepedő fiatalabb korosztály körében örvend nagy népszerűségnek, hanem a kutyások is előszeretettel látogatják. Mindannyian más okból keresik fel a parkot, érdekeik éppen ezért nem minden esetben azonosak. Különösen a kutyások és nem kutyások között fordultak elő nézeteltérések korábban, ezért az önkormányzat úgy döntött, a kerületi ebtartási rendelettel összhangban egy nagyméretű, elkerített kutyafuttató létrehozásával megteremti a békés egymás mellett élés feltételeit a Gesztenyés kertben.
A tervezési fázisba a környék kutyásait tömörítő, közel kétszáz tagot számláló, egy évvel ezelőtt alapított Gesztenyéskerti Ebek Szövetségét (Geszebek) is bevonták. Sikerült olyan megoldást találni, ami egyaránt szolgálja a kutyatulajdonosok és a park többi látogatójának érdekeit. A mintegy kétezer négyzetméteres futtatót a Gesztenyés északi, árnyékosabb oldalán alakították ki, az elkerített területre kutyapiszokgyűjtőket, illetve padokat helyeztek ki.
Pokorni Zoltán polgármester a hivatalos átadáson elmondta, az önkormányzat azt szeretné, ha a parkban minden hegyvidéki polgár jól érezné magát, függetlenül attól, hogy sportolni, pihenni, vagy épp kutyát sétáltatni megy oda. „A kutyafuttató a Gesztenyés kert átalakulásának fontos eleme, hozzájárul ahhoz, hogy a terület valódi közösségi térré váljon – hangsúlyozta a polgármester, aki abban bízik, hogy a fejlesztés a kert minden látogatójának elnyeri a tetszését. – Szeretnénk bebizonyítani, hogy megfelelő keretek között a kutyásoknak is helyük van a parkokban. A feltételek itt immár adottak, a zárt részen póráz nélkül is el lehet engedni az állatokat. Mostantól a kutyatulajdonosok felelőssége, hogy élnek-e a felkínált lehetőséggel.” Az elkerített területet a helyi és a fővárosi önkormányzat közösen üzemelteti, a kutyapiszokgyűjtőket rendszeresen kiürítik, valamint gondoskodnak a fű kaszálásáról és szükség szerint az öntözésről is.
A Hegyvidéki Önkormányzat az ebtartási rendeletének megalkotásával párhuzamosan új kutyafuttatók építéséről is határozott. Jelenleg hat elkerített zöldterület áll a kutyások rendelkezésére, és a futtatók száma a következő években tovább gyarapodik.
A „Gebeszek” nevében Bede Fazekas Anna köszönte meg az önkormányzat segítségét. A kutyabarát színművész egyúttal megígérte, hogy az egyesület tagjai rendben tartják a rájuk bízott parkrészt.

Em.