Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A sokoldalú cukkini

Az olaszos nevű cucurbita pepóról, vagyis az uborka és a tök házasításából született cukkiniról már többször szót ejtettünk. Úgy negyven évvel ezelőtt még csaknem ismeretlen zöldség volt, de mára az egész kontinensen népszerűvé vált. Igénytelen, általában kora nyártól késő őszig megvásárolható. Húsa ropogós, íze semleges, nyersen is ehető. Jól párosítható a legtöbb zöldséggel, mi több, hússal, sajttal és tojással is. Íme, néhány lehetőség!

Cukkinis sonkás-túrós rakottas

A_sokoldalu_cukkini1Hámozzunk meg egykilónyi testesebb cukkinit, hosszában vágjuk ketté, a magjait kikaparva a húsát kisujjnyira szeleteljük fel. Tisztítsunk meg 1 közepes fej vöröshagymát, vágjuk finomra, és pároljuk üvegesre diónyi vajon. Adjuk hozzá a kis hasábokra vágott cukkinit, sózzuk, borsozzuk, és egy kevés cukorral is bolondítsuk meg az ízét. Lefedve, kis lángon pároljuk még 10 percig. Szintén kisebb hasábokra vágjunk fel 30 deka főtt, füstölt sonkát, aprítsunk finomra 1 csokor friss kaprot. Húzzuk le a tűzről a párolt cukkinit, keverjük össze a sonkával és a kaporral, majd tegyük félre.
Keverjünk ki 3 tojássárgáját 8-10 deka puha vajjal, majd 40 deka áttört tehéntúróval, 2,5 deci tejjel, 13 deka búzadarával és 1 kiskanál sütőporral. Morzsoljunk bele 10 deka juhsajtot, fűszerezzük 2 gerezd zúzott fokhagymával és még 1 csokor frissen aprított kaporral. A tojások fehérjét verjük kemény habbá, és lazán forgassuk össze az előbbiekkel.
Vajazzunk ki egy kb. 25-ször 15 centis, magas falú tűzálló tálat, és hintsük meg morzsával, majd simítsuk bele a túrós massza egyharmadát. Erre kerül a sonkás cukkini fele, majd a túrós massza, végül a maradék sonkás cukkini. A maradék túrós keveréket öntsük a tetejére, és előmelegített sütőben, közepesnél kicsit nagyobb lángon 40 percig süssük. Vegyük ki a sütőből, hagyjuk, hadd pihenjen a rakottas kb. 10 percig, ezután vágjuk fel cikkekre vagy kockákra.
Ez a vendégváró elsősorban elronthatatlan, másodsorban olcsó, harmadsorban jóízű, kiadós fogás. 

Cukkinis rakott palacsinta

A_sokoldalu_cukkini2Két szép szál cukkinit – kb. együtt 60 dekát – mossunk meg, vágjuk le a két végüket, majd reszeljük le a kis lyukú reszelőn. Ha vastag a héjuk, hámozzuk meg. Verjünk fel 2 tojást, kissé sózzuk, és 30 deka finomliszttel, 3 deci vízzel keverjünk ki sűrű palacsintatésztát, majd adjuk hozzá a lereszelt cukkinikat. Olvasszunk fel 10 deka vajat, és 1 evőkanálnyit tegyünk belőle a palacsintasütőbe. A vajat felforrósítva 1 kis merőkanálnyit terítsünk szét a cukkinis masszából, kb. 2 percig süssük erősebb lángon, majd fordítsuk meg, és a másik oldalát is süssük meg. Csúsztassuk át egy tűzálló tálba, kenjük meg tejföllel, szórjuk meg reszelt sajttal.
Ugyanígy süssünk még vagy 10-11 palacsintát, kenjük meg tejföllel, és rétegezzük a sajttal egymásra pakolva. Végül a tetejükre is tejföl és sajt kerüljön – összesen kb. 5 deci tejföl és 30 deka reszelt füstölt sajt fogy el hozzá. Összerakva, forró sütőben, 10-12 percig süssük, hogy a tetején lévő sajt megpiruljon. A tortához hasonló cikkekre vágva tálaljuk.

Cukkinis diós-mazsolás muffin

Elektromos habverővel vagy botmixerrel egy mélyebb tálban keverjünk ki jó habosra 2 tojást 12 deka porcukorral, 3 perc alatt. Adjunk hozzá 1,5 deci tejet, 1 deci olajt, és folyamatosan keverjük tovább. Ezután adjunk hozzá a tojásos masszához 28 deka finomlisztet, 1 csomag sütőporral, 1 kiskanál szódabikarbónával alaposan összeforgatva. Az egész keveréket szórjuk meg 1 mokkáskanálnyi sóval, és reszeljük bele 1 citrom héját.
Mossunk és hámozzunk meg 30 deka cukkinit, majd a reszelő kis lyukú oldalán reszeljük le. Keverjük össze 10 deka durvára vágott dióbéllel, valamint 8 deka teában megáztatott és kinyomkodott mazsolával, majd ezt a masszát is forgassuk össze az előzővel.A_sokoldalu_cukkini3A muffinsütő kosárkáit kenjük ki margarinnal, de könnyebb, ha kibéleljük sütőpapír-kosárkákkal. A masszát úgy kanalazzuk a kosárkákba, hogy ne legyenek teljesen tele, hiszen sütés közben kissé megnőnek. Előmelegített, közepesen meleg sütőben kb. 20 percig süssük. Ezután hagyjuk félig kihűlni (15-20 perc alatt) a formában, majd rácsra sorakoztatva várjuk meg, amíg teljesen kihűl.

-járay-