Javul_a_vizminoseg_az_uszodaban

Javul a vízminőség az uszodában

UV-lámpás víztisztító rendszert adtak át az önkormányzat városmajori uszodájában. A környezetbarát technológiának köszönhetően a baktériumok, gombák kiszűréséhez a jövőben lényegesen kevesebb klórra van szükség, így jelentősen javul a medencevíz és a levegő minősége.

Szó szerint a saját bőrükön tapasztalhatják meg a május elején felszerelt különleges, UV-lámpás víztisztító berendezés jótékony hatását a városmajori uszoda látogatói. A környezetbarát, vegyszermentes eljárás lényege, hogy a vízben található, az emberi szervezetet veszélyeztető baktériumokat, spórákat UV-fény pusztítja el, ezáltal a fertőtlenítéshez kevesebb klórra van szükség.
A csíramentes, klórban szegény medencevíz lényegesen jobb minőségű, kevésbé irritálja a szemet és a bőrt, valamint kellemesebb érzetű közeget biztosít az úszók számára. Legalább ennyire fontos, hogy a levegő klórgőztartalma is csökken. Ráadásul a 6,5 millió forintos beruházás jelentős, évi 3,5 millió forintos költségmegtakarítással jár, az ötven százalékkal kisebb klórgázszükséglet miatt a fejlesztés két éven belül megtérül.
A különleges, nagy teljesítményű, összesen kétmillió forint értékű UV-lámpákat 12 ezer óránként kell cserélni, ami hozzávetőleg két és fél évnyi folyamatos működést jelent. A berendezés hivatalos átadásán a klórterhelés minimalizálásának fontosságát emelte ki Pokorni Zoltán polgármester, aki elmondta, hogy apaként a gyermekein is lemérhette a klóros víz kellemetlen hatásait. A vöröslő szemek, a néhány hónap alatt szétfoszló fürdőnadrágok mind a szükséges fertőtlenítésnek tudhatók be. Szerencsére ennek immár vége a városmajori uszodában.
"Rögtön az uszoda bejáratánál észrevehető a változás, sokkal kevésbé érezni a jellegzetes klórszagot, ami egyúttal azt jelenti, hogy a levegő is megtisztult. Ez különösen a légúti megbetegedésekben szenvedők számára jelent könnyebbséget, hiszen az asztmások egy része a klóros levegő miatt nem tudta használni az uszodát" – hívta fel a figyelmet Pokorni Zoltán, aki arra is emlékeztetett, hogy a városmajori uszodában évente 43 ezer vendég fordul meg. Nem csupán a felnőttek körében népszerű, délután és a hétvégéken rengeteg gyerek tölt el itt néhány órát. Hétköznap is nagyüzem van, a kötelező úszásoktatás keretében közel ötszáz másodikos kisdiák veszi birtokba a medencéket, míg nyáron napközis táborok költöznek a Városmajor utcába. "Ezért volt fontos, hogy még tisztább, komfortosabb legyen az intézmény belső tere" – hangsúlyozta a polgármester.
Az uszodafejlesztés ezzel nem ér véget, az önkormányzat ugyanis az szeretné, hogy egy hasonló – még nagyobb teljesítményű – berendezés üzemeljen a Sportmaxban – tudtuk meg Rétai Gábortól. A városmajori uszodát üzemeltető Hegyvidéki Szabadidősport Központ igazgatója elmondta, hogy az önkormányzat már beadta a pályázatot, amelynek segítségével kiépítenék a rendszert. "A fejlesztés egyik eleme a víztisztító beszerelése, a másik a Hegyvidék–YBL vízilabdacsapat edzéskörülményeinek javítását célozza – tette hozzá. – Jók az esélyeink, ha a májusi elbíráláson kedvező döntés születik, a pályázati támogatásból júniusban a Sportmaxban is elkezdődhetnek a munkálatok."

mm.