Kisdiak_az_olimpian

Kisdiák az olimpián

Ugyan nem az egész világ által nagy figyelemmel kísért ötkarikás játékokról van szó, hanem a MindLab Olimpiáról, de így is szép sikert ért el egy hegyvidéki diák, Patyi Sámuel az áprilisi országos válogatóversenyen. A quoridor játékban megszerzett második helyezés azt jelenti, hogy a Tamási Áron iskola harmadikos tanulója egyéni versenyzőként képviselheti Magyarországot a VI. MindLab Nemzetközi Olimpián.

A MindLab egy olyan, a tudatos gondolkodást fejlesztő program, amely logikai társasjátékok széles skáláját használja a megismerés, a társas kapcsolatépítés, az érzelmi és az erkölcsi nevelés fejlesztéséhez. Erősíti a gyerekek szociális készségét, érzelmi intelligenciáját és problémamegoldó képességét. Segít abban, hogy ezeket hatékonyan alkalmazzák tanulás közben az iskolában és a mindennapi életben. Mindezt élményszerűen, az egyéni tapasztalatok felhasználásával, a játékon keresztül éri el, így mély nyomot hagy a gyerekek gondolkodásában.
A Tamási Áron iskolában Donkó Erika vezetésével tavaly október óta vehetnek részt MindLab-foglalkozáson a diákok, akik az órákon a stratégiai gondolkodást, a szabálytiszteletet, a fair play viselkedést gyakorolhatják. A felhőtlen játék során komplex személyiségfejlesztés is zajlik. A több mint negyven táblajátékot magában foglaló MindLab legnagyobb előnye, hogy az egyéni képességektől függetlenül bárkinek ajánlható, aki szeret játszani – mondta Donkó Erika, aki szerint a játékok remek fejlesztési lehetőséget kínálnak azoknak a gyerekeknek, akik nehezen tudnak figyelni a tanórán, gyakran kapkodnak, nem gondolják végig a feladatmegoldás lépéseit. Akkor is hasznos, ha a kudarctűrő képességet vagy a bátorságot szeretnék erősíteni, hiszen a játékok során szerzett tapasztalat tudatosabb gondolkodásra, fegyelmezettebb munkavégzésre ösztönöz. A tanult gondolkodási módszerek és stratégiák pedig átvihetők az élet egyéb területeire is.
A pedagógus véleménye szerint a program szépsége, hogy egyszerre vehetnek részt benne azok, akik egy-egy területen fejlesztésre szorulnak, illetve azok is, akik tehetségük miatt részesülnek egyedi képzésben. A MindLab oktatásakor nincsenek korrepetálásra szorulók, mindenki olyan feladatot kap, ahol éppen tart.
A Tamási Áron iskolában folyó közös munka eredményességét jelzi, hogy alig több mint fél év után az egyik kisdiák máris kiugró sikert ért el: a harmadik osztályos Patyi Sámuel a MindLab Olimpia országos válogatóversenyén quoridorban – a sakkra, illetve részben a dámára emlékeztető stratégiai játékban – második helyezett lett. Ezzel elnyerte a jogot, hogy a csapat mellett egyéniben elindulhasson a júniusi, VI. MindLab Nemzetközi Olimpián, amelyet Portugáliában rendeznek.
A válogatóversenyen 10–13 éves gyerekek vettek részt. Hat fordulót kellett teljesíteni, Sámuel ötször nyert, egyszer – éppen a nála három évvel idősebb későbbi győztestől – kikapott. Bár elsősorban a játék öröméért indult el, mint mondta, most már nem éri be ennyivel: Portugáliában szeretne minél jobb eredményt elérni, a következő hazai válogatón pedig a magyar csapat keretébe is bekerülne.

mm.

Aki többet szeretne tudni a MindLabről, látogasson el a www.mindlab.hu honlapra.