Védjük a vadakat!

Május és június a Budapest körüli erdőkben is az újjáéledés időszaka, ilyenkor születik a gidák és malacok többsége. Bár a vadászoktól nem kell tartaniuk, a fiatal állatok még sincsenek teljes biztonságban: az óvatlanul elengedett kutyák miatt évente több százan pusztulnak el értelmetlenül.
A Pilisi Parkerdő Zrt. arra kéri a kutyasétáltatókat, hogy kedvencüket tartsák pórázon az erdőben – mondta el lapunknak Lomniczi Gergely. A szóvivő szerint sajnos még mindig sokan úgy gondolják, hogy kutyájuk nem bántja a vadon élő állatokat. Pedig naponta tucatjával fordul elő, hogy a szabadon engedett eb vidám csaholások közepette beszalad az erdőbe, ahol üldözőbe vesz egy vemhes vagy már szoptató anyaállatot. A gazda az esetek többségében észre sem veszi az őzet, vaddisznót, annyit lát csupán, hogy kutyája önfeledten futkározik. Ennek azonban tragikus következményei lehetnek, a napjában többször meghajszolt anyaállat ugyanis már kevésbé elővigyázatos, kifut a közútra, ahol könnyen az autók alá kerülhet. A Budakeszi úton történő vadgázolások többsége éppen ilyen kutyás üldözések következménye.
Nem járnak jobban az újszülöttek sem, akiknek vesztét általában a kirándulók „jó szíve” okozza. A kicsinyek megbújnak az aljnövényzetben, és amikor az ebek rájuk találnak, ha nem is ölik meg őket, ugatással jelzik gazdájuknak a gidát vagy malacot. Sokan azt hiszik, hogy az állatot elhagyta az anyja – amit éppen az ő kutyája hajtott el... –, és megsimogatja, ölbe veszi a védtelen jószágot. Ennek az a következménye, hogy a visszatérő anyaállat megérzi rajta az emberszagot és nem táplálja többé.
Szintén gyakori, hogy az így „talált” állatokat beviszik a Budakeszi Vadasparkba. Sajnos, ezzel sem segítenek rajtuk, ugyanis a még szopó, fiatal vadakat nem lehet megfelelően táplálni mesterségesen, kilencven százalékuk az értő gondozás ellenére elpusztul. A kutyatulajdonosoknak tehát muszáj betartani a szabályokat, és pórázon sétáltatni kedvencüket, hiszen mindnyájan azt szeretnénk, hogy ne csökkenjen erdeink vadállománya.

Ám.

Veszettség elleni védőoltás kutyáknak

Tájékoztatjuk az ebtartókat, hogy a kutyák veszettség elleni védőoltása és féregtelenítése évente kötelező, ezért ezt az előző évi oltástól számított 365 napon belül az idén is el kell végeztetni. Ennek elmulasztása szabálysértési eljárást von maga után. A határidő elmulasztása állategészségügyi bírság kirovásával jár. Az oltás alól elvont kutyát „veszettség szempontjából aggályosnak” kell tekinteni, ami azt jelenti, hogy az állatot kéthetes állatorvosi megfigyelésnek kell alávetni, azonosító chippel ellátni és veszettség ellen beoltani. Az oltást bármely erre engedéllyel rendelkező állatorvos elvégezheti.
A veszettség emberre is veszélyes, orvosi ellátás hiányában gyógyíthatatlan. Az ebek oltásával az embereket is védjük, így közegészségügyi szempontból is fontos feladat a szabályok pontos betartása. Amennyiben kutyája embert mart, harapott, minden esetben haladéktalanul jelezze ezt a kerületi ÁNTSZ-nek, illetve állatorvosnak.
További információk: önkormányzati állatorvosi rendelő, XII., Városmajor utca 1., 3-553-764.

Juhász Péter