Odon_villa1

Bíró utcai Óvoda és Bölcsőde - Ódon villa – vidám gyerekzsivaj

Szép környezetben, a Sváb-hegy oldalában működik a Bíró utcai Óvoda és Bölcsőde. Vezetői, pedagógusai arra törekszenek, hogy egészséges, nyitott, környezetüket ismerő, jól kommunikáló gyerekek kerüljenek ki az intézményből. Az egészséges életmód kialakítása érdekében lehetőséget adnak különféle és megfelelő mennyiségű testmozgásra a tágas udvaron és a tornaszobában. Saját konyhájukban változatos, egészséges étrendről gondoskodnak. Az intézmény vezetőjével, Nagy Katalinnal beszélgettünk.

Többen önkormányzatinak gondolják az önök óvodáját. Mi lehet ennek az oka?

– Ha nem is teljesen, de némi igazság van a dologban. Az OMSZI – Oktatási Minisztérium Szolgáltató Intézmény – Nonprofit Kft. a fenntartónk, és az önkormányzattal is van együttműködési megállapodásunk, ami azt jelenti, hogy három éve a Hegyvidéki Önkormányzatnak köszönhetően bővült az óvoda, és egy csoporttal több gyereket tudunk fogadni. Azóta az önkormányzat minden hegyvidéki lakhelyű kisgyerek ellátáshoz hozzájárul havonta tizenöt-tizenöt ezer forinttal.

Hány gyerek jár most önökhöz?

– Ebben a pillanatban 128 gyerek neveléséért felelünk, húsz-huszonkét fős csoportokban foglalkozunk velük. Emellett van egy háromcsoportos bölcsődénk is. Ez azért lehet érdekes, mert aki hozzánk járt bölcsibe, általában az óvodában is itt marad. Így a gyerekek öt-hat évig járhatnak ugyanabba az intézménybe, megkímélve attól a töréstől, amit egy közösségbe kerülés okozhat

Mit tekintenek nevelési alapelvüknek?

– „Komplex neveléssel az egész emberért” címmel írtuk meg a nevelési programunkat, a tevékenységközpontúságot tartjuk a legfontosabbnak. Nagyon családias légkör uralkodik nálunk, ami annak is köszönhető, hogy hosszú ideje – évtizedek óta – együtt dolgoznak a kollégák, azonos értékrenddel próbálják közvetíteni a szokások és szabályok kialakítását, a nevelő célokat a gyerekeknek. Nincs kiemelt formája a tevékenységünknek, de erős hangsúlyt kap nálunk a környezeti, a zenei és a vizuális nevelés. A nagyobbacskákkal gyakran megyünk sétálni, kisebb kirándulásokra, és az ott látottakat a foglalkozásokon is feldolgozzuk. Például egy piaci vásárlás után „gyümölcsöket”, „zöldségeket” varrunk – nézze, milyen szépek lettek ezek a filcbanánok is! –, és amíg e „termények” készülnek, közben hozzájuk kapcsolódó, róluk szóló mondókákat, énekeket is tanulunk.

Mennyit fizetnek a szülők?

– Havonta harmincezer forintos térítési díjat és naponta 320 forintot az étkezésért. A havi térítéshez, mint korábban mondtam, a hegyvidéki gyerekek ötvenszázalékos hozzájárulást kapnak az önkormányzattól.

*
Horváth Enikő az iker fiait, Ágostont és Olivért hozta reggel az óvodába. Gyorsan meg is kérdeztük tőle, miért éppen ide.

– Három éve, amikor a fiúk óvodáskorúak lettek, annyira tele volt minden önkormányzati óvoda, hogy sehová nem vettek fel minket – válaszolta. – Erről az intézményről viszont sok jót hallottunk, és a körzeti orvosunk is nagyon dicsérte, ezért jöttünk ide. Később lett volna lehetőségünk váltani, de addigra úgy megszerették a gyerekek, és mi is annyira elégedettek vagyunk, hogy a maradás mellett döntöttünk. Ráadásul sikerült egy olyan óvónőpárost és dadust kifognunk, hogy a gyerekeknek öröm itt lenni. Szerencsénk volt, hogy három éve rátaláltunk erre az ovira.

Bíró utcai Óvoda és Bölcsőde – 1122 Budapest, Bíró utca 3.; telefon: 355-2019; e-mail: postmaster@biroovibolcsi.t-oline.hu; honlap: www.biro-ovibolcsi.atw.hu; óvodavezető: Nagy Katalin.Odon_villa2