Egyeni_merolapok_szuloi_tajekoztatas1

Dimenzió Óvoda - Egyéni mérőlapok, szülői tájékoztatás

Az egészséges életmódra nevelés fontos szerepet kap a Dimenzió Óvodában. Az egészséges táplálkozás, a mindennapos mozgás, sport, a láboltozat-erősítés, a gerincprevenciós torna, a friss levegő, a rugalmas napirend, sportnapok, változatos családi napok egészítik ki a nevelést – tudtuk meg Kraskó Ildikótól, az óvoda vezetőjétől.

 

Mi az önök nevelési alapelve, hitvallása?

A gyermeket elfogadás, tisztelet, szeretet, megbecsülés és bizalom övezi. Olyan személyiséget kívánunk nevelni, aki derűs, boldog, nyitott, érdeklődő, jól kommunikál, kedveli a társait, toleráns, a szűkebb és tágabb környezetében biztonságosan eligazodik, és folyamatos tudásvágy él benne. Mindezt fokozatosan, a gyerekek fejlődési üteméhez igazodva igyekszünk elérni.

Mit kínálnak, ami a szülők számára a legvonzóbb lehet?

– A családi nevelést nem kiváltani, hanem kiegészíteni szeretnénk, ezért a szülőkkel együttműködve tudjuk a legjobban felmérni egyebek között az egyéni sajátosságokat is. Előtérbe helyezzük a személyes választás szabadságát, a saját gyökerű követelményválasztást, a környezet feletti kompetencia erősítését és a személyes tér védelmét. Közösségi szinten egymás és a másság elfogadását, tiszteletét és szeretetét. A játékot elsődleges, kiemelt, semmi mással nem helyettesíthető alaptevékenységnek tekintjük. Működésünk meghatározó eleme az egyén védelmét szolgáló titoktartás is, ugyanakkor a szülő–pedagógus együttműködésben nélkülözhetetlen a partnerség a gyermek fejlődése, érésének, alakulásának valós nyomon követése érdekében.

Ki a fenntartója az óvodának?

– A Dimenzió Családsegítő és Egészségmegőrző Nonprofit Közhasznú Kft. Fenntartónk jóvoltából az óvoda felszereltsége és hangulatos berendezései biztosítják egyebek mellett a nyugodt és harmonikus működés feltételeit.

Mennyi gyerek jár most a Dimenzió Óvodába?

– Jelenleg negyvenkét gyerekünk van, s erre azért is vagyunk nagyon büszkék, mert fiatal az óvodánk. Három évvel ezelőtt, 2008-ban hat (!) gyerekkel indultunk, aztán hónapról hónapra folyamatosan nőtt a szám, most már majdnem elértük az ötvenfős maximált létszámot. Hamar elterjedt a játszótereken, az anyukák között a hírünk, és mindig jöttek az újabb jelentkezők.

Milyen költségeket, s milyen mértékben kell fizetniük a szülőknek ezért az ellátásért?

Havonta hetvenötezer forint a térítés, ehhez jön a napi hatszáz forintos étkezési díj. Ez utóbbiból nálunk jóváírható, ha hiányzott a gyerek, sőt, ebből az árból azt is meg tudjuk valósítani, hogy reformétkezésben részesüljenek a gyerekek, és folyamatosan figyelünk arra is, hogy mindnyájan mindennap elegendő folyadékot igyanak. Nálunk valóban hangsúlyosan jelenik meg az egészséges életmódra nevelés, mert azt valljuk: az egészséges életvitel jótékonyan hat a szellemi fejlődésre is.

*
Kardos Ágnes kislánya jár az óvodába.

– Nagyon sok óvodát megnéztünk, rengeteg alapítványi és magánintézményt, hogy kiválasszuk Eszternek a legmegfelelőbbet – mesélte. – Bár sok jót láttunk, ez tűnt tökéletesnek.

Miért?

– Nagyon gyerek- és szülőbarát a kis létszám miatt. Kreatív, lelkes csapat dolgozik itt. Reggelente alig várja a lányom, hogy a csoportjához rohanhasson, délután alig lehet hazavinni. Nincs is nagyobb érték egy szülőnek, mint százszázalékos bizalommal, nyugodtan az óvodában hagyni a gyerekét egész napra.

Dimenzió Óvoda – 1125 Budapest, Szarvas Gábor út 27.; telefon: (30) 601-8943; e-mail: karskoildiko@hotmil.com; honlap: www.dimenzioovoda.hu; óvodavezető: Karskó Ildikó.Egyeni_merolapok_szuloi_tajekoztatas2