Fém és fa metamorfózisa

Vizsolyi János szobrászművész „Hommage á Vígh Tamás” alcímmel megrendezett kiállításának darabjai különös élményt ígérnek a Hegyvidék Galéria látogatóinak. A tárlat árulkodó címe – meta-MORFÓZIS – utal a kiállítótermekben látottakra. A fém és a fa sajátos egymásba alakulásából a szemlélődő nehezen tudja megállapítani: melyik anyag idomul valójában a másikhoz?
Vizsolyi János, az 51 éves, ózdi születésű szobrászművész 1987-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Főiskolán, mestere Kő Pál volt. Friss diplomásként mutatkozott be első kiállításával a Salgótarjáni Szabadtéri Szoborkiállításon, ahol a Városi Tanács díját kapta. Tanulmányúton járt Franciaországban és Itáliában, Hollandiában, Belgiumban és Svájcban. Egynemű anyagalkalmazással, a szobrászat klasszikus technikai eljárásaival alkotja elvont, nonfiguratív, kőből faragott, bronzból öntött kis- és középméretű szobrait. A 80-as években használt tiszta organikus kompozíciókkal ellentétben új munkáin felerősödtek a geometrikus-konstruktív motívumok – olvasható életrajzában.
A tárlatot Katona Kálmán, korábbi közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter Vizsolyi János tisztelőjeként nyitotta meg. Mint mondta, azt a tisztet kellett most betöltenie, amelyre méltóbb lett volna a mindenki által tisztelt Vígh Tamás… Az ex-miniszter ezután elmesélte, hogy először a huszadik század végén találkozott Vizsolyi Jánossal, amikor szóba elegyedett a Vörösmarty téri portrérajzolókkal. Ahogy visszaemlékezett, a fiatal művészről akkoriban azt tartották: ő a tér Rembrandtja.
„Művészete azóta is lebilincsel. Lenyűgöz, hogy munkáiban mindig hagy egy kis megmunkálatlan felületet, kifejezve, hogy semmi sem lehet befejezve. Bár saját érzéseit faragja kőbe és önti bronzba, olykor mégis azt érzem, az enyémet is” – mondta Katona Kálmán.
A tárlatmegnyitó ünnepélyességét, emelkedett hangulatát tovább fokozta, hogy Helyey László színművész József Attila- és Kondor Béla-verseket mondott, Vizsolyi János válogatásában.

AI.

A meta-MORFÓZIS március 17-ig várja a látogatókat. Cím: XII., Városmajor utca 16.Fem_es_fa_metamorfozisa