Irtják a fák kártevőit

A fővárosi gondozású parkokban és fasorokban tél végi lemosó permetezést végez a Főkert Nonprofit Zrt. A permetezés célja, hogy elpusztítsák a fák törzsén, vázágain és a kéregrepedésekben megtelepedett baktériumos és gombás betegségek hordozóit, gyérítsék a kártevő rovarok (pajzstetvek, levéltetvek, molyok, atkák) áttelelő alakjait, és ezzel megelőzzék a növények tavaszi fertőzését.
A védekezéshez 3 százalékos hígításban kozmetikai vazelint tartalmazó, az emberekre, állatokra, környezetre nem ártalmas védőszert alkalmaznak. A leggondosabb munkavégzés közben is előfordulhat, hogy a szer a parkoló kocsikra hullik, ám a permet semmilyen kárt nem okoz a járművekben, és az első autómosáskor – pluszköltséget nem okozva – könnyűszerrel eltávolítható.
A lemosó permetezés a Főkert tájékoztatása szerint az Alkotás utca, a Böszörményi út, a Ráth György utca, a Mártonhegyi út és a Zugligeti út fasorait, valamint a Városmajor és a Gesztenyés kert fáit érinti a XII. kerületben. A permetezést megfelelő időjárási körülmények esetén március első hetében végzik. A parkokban a látási viszonyok miatt nappal dolgoznak a kertészek, a fasorokban viszont éjszaka szórják a védőszert, hogy ne zavarják a gyalogos és közúti forgalmat. A munkálatokkal kapcsolatban a Főkert ügyfélszolgálata ad további felvilágosítást. Ingyenesen hívható zöldszáma: 06-80-277-275.

z.