Jotekony_hatasu_magnezium

Jótékony hatású magnézium

Aki szigorú diétára szánja el magát – és ez sokakkal megtörténik a téli hónapokban –, egyoldalú, a lehető legkevesebb kalóriát tartalmazó étrendet állít össze. Alapvető követelmény ilyenkor, hogy még a legradikálisabb diétákban is koncentráltabban jusson hozzá szervezetünk a nélkülözhetetlen ásványi anyagokhoz, vitaminokhoz. Ilyen fontos ásványi anyag a magnézium.

Ha még nem tudná…

A fogyókúrázók a húsokkal szemben előnyben részesítik a növényi eredetű táplálékokat. A zöldségekben, gyümölcsökben, gabonafélékben azonban a B6-vitamin más formában van jelen. Testünk vitaminfelhasználási képessége erősen függ attól az ételtől, amelyet megeszünk. A B6-vitamint szervezetünk könnyebben hasznosítja a húsokból, mint a gyümölcsökből, gabonafélékből. Mindez azért lényeges, mert a B6 jelenléte nagymértékben hozzájárul a magnézium felszívódásához.
A magnézium részt vesz minden olyan enzimreakcióban, amely energiafelhasználással jár, ráadásul létfontosságú az anyagcserében is. Részt vesz a szénhidrátok, fehérjék, zsírok energiává alakításában. Befolyásolja a fogzománc formálódását, így meghatározó a fogszuvasodás megelőzésében, továbbá a csontok szerkezetének alakulásában is. Segít szabályozni az idegműködést, az izom-összehúzódást és a szívritmust. Csökkenti a stroke kockázatát, a szívbetegségek, a rák, a Parkinson-kór, az Alzheimer-kór és számos degeneratív betegség kialakulását.
Egy felnőtt ember napi magnéziumigénye 300-500 mg – ugyanakkor a hazai táplálkozási szokások mellett mi, magyarok, mindössze átlagosan napi 210-270 mg-hoz jutunk. A csecsemőknek naponta 75, a serdülőknek 410, a felnőtteknek 420, terhesség idején a nőknek 350 mg a szükséges mennyiség.

Magnéziumhiány

A magnéziumhiány kiváltó okai lehetnek: alkoholizmus, hosszan szedett vízhajtók, felszívódási zavarok, krónikus hasmenés, túlzott mennyiségű cinkbevitel, kevés fehérje fogyasztása. Tünetei: lábikragörcs, izomgyengeség, izomrángás és izomgyengeség; depresszió, szorongás, hallucináció, alvászavar, álmatlanság, légszomj és fokozott érzékenység a stresszre; magas vérnyomás és szívritmuszavar. A magnézium pótlását nemcsak a diétázóknak, hanem a hagyományos étrend szerint étkezőknek is el kell kezdeniük, ha e tüneteket észlelik magukon.
Fogyasszunk minél több magnéziumban gazdag élelmiszert! Néhány élelem, amely jelentős mennyiséget tartalmaz: mandula, földimogyoró, teljes kiőrlésű árpa, bab, lencse, paraj, paradicsom, tengeri hal, búzacsíra stb. A magnézium viszonylag rosszul szívódik fel a gyomor bélrendszeréből, ráadásul számos anyag vagy élelmiszer gátolja a hasznosulását, például a telített zsírsav (disznózsír), a kalcium és az alkohol. A felszívódásra jó hatással van, ha rendszeresen fogyasztunk gyümölcslét.

-járay-