Kiadvány a Medgyaszay-házról

Helyi Építészeti Örökség nívódíjat kapott tavaly a Kiss János altábornagy utca 59. társasház, amiért kiemelkedő igényességgel rendbe hozatta a Medgyaszay István által tervezett épület különlegesen szép homlokzatát. A példaértékű felújítás bemutatására kiadvány is készült.

A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium Építési és Építészeti Főosztálya tavaly év elején negyedszer hirdette meg a „Helyi Építészeti Örökség” építészeti nívódíj pályázatot. Erre tíz hazai helyszínről 11 pályamű érkezett, a bírálóbizottság a legszínvonalasabban felújított épületekkel azok helyszíni bejárása során ismerkedett meg. A szakmai zsűri ezután döntött a pályázat végeredményéről, aminél kiemelt bírálati szempontként szerepelt a helyreállítások szakszerűsége és hitelessége.
Ezek mérlegelése után végül is egy kaposvári lakó- és üzletház, a gyulai rendőrkapitányság és a sátoraljaújhelyi vasútállomás felújítása pénzjutalom nélküli elismerésben részesült, míg egy makói lakó-, egy dabasi trafiképület, valamint a Kiss János altábornagy utca 59-es társasház homlokzatának rekonstrukciója a 2010. évi pályázat díjazottja lett.
Az 59-es ház – amely egységet képez a két szomszédos, egyaránt Medgyaszay István által tervezett épülettel – helyreállítását a Hegyvidéki Önkormányzat 2006 és 2011 között nyolcmillió forinttal támogatta a „Szövetség a társasházakkal” elnevezésű programja keretében. A nívódíjat odaítélő zsűri értékelésében rámutatott arra, hogy a rusztikus, földszinti homokkő burkolat tisztításával egyidejűleg a felső szinteken az eredetihez hasonló technológiával, a Medgyaszay által előszeretettel használt „rovátkolt” felületekkel alakították ki az új vakolatot, megőrizve annak építészeti játékosságát, struktúráját. Hitelesen újították fel a sérült tulipánmotívumos erkélyeket, akárcsak az épületen belüli pávás lépcsőkorlátokat, hirdetőtáblákat, lépcsőházi lengőajtókat. Dicséretes módon a munkálatok során kicserélt minden egyes eredeti szerkezeti elemből megőriztek egy-egy darabot, illetve részletet az utókor számára. A bírálóbizottság szerint az a leginkább figyelemreméltó, hogy a jelentős építészeti értéket képviselő, igen nagy szervezést és anyagi ráfordítást igénylő védett épület megújítása példaszerű összefogással, az egész társasházi közösség bevonásával történt.
A Helyi Építészeti Örökség nívódíjban részesített felújításokról, köztük a Medgyaszay-ház rekonstrukciójáról a pályázatot gondozó VÁTI Nonprofit Kft. egy képekkel gazdagon illusztrált kiadványt készített. A kis könyv – amelynek borítójára a díjazott hegyvidéki társasház homlokzatán látható, székely motívumokat felhasználó, restaurált sgraffitók kerültek – nem titkoltan azt a célt szolgálja, hogy más tulajdonosokat is arra ösztönözzön, vegyenek részt építészeti örökségeink védelmében. Az összeállítás a www.vati.hu honlapról ingyenesen letölthető.Kiadvany_a_Medgyaszay-hazrol

z.