Mackók a Zölderdőben

Minden évben egy hónapon át mackók veszik birtokba a Zölderdő Óvodát. A gyerekek legnagyobb örömére februárban plüssmacitárlat, családi medvenap és medvebocs-kiállítás színesítette az óvoda egyébként is változatos mindennapjait.

Hagyomány, hogy a februárt a mackóknak szenteli a természetközpontú nevelés terén élen járó Zölderdő Óvoda. A tél utolsó hónapjában az egész családot megmozgató medvenappal, játékokkal és kiállításokkal várják a jó idő beköszöntét. Az óvodai programokat mindig az adott hónap valamely jeles ünnepéhez, népszokásához kötik.
– Figyelünk arra is, hogy a rendezvényeink kapcsolódjanak a környezetvédelemhez, illetve a természet megismeréséhez – mondta el lapunknak Nagyvári Györgyné vezető. – Az óvoda nevelési programjában ugyanis hangsúlyos szerepet kap a környezettudatosság, arra törekszünk, hogy ez a hozzánk járó gyerekek számára természetessé váljon. A februári „mackós” programjainkat éppen ezért a népi időjárás-megfigyelésen keresztül az ébredező természet vizsgálásával is összekötjük. Ennek egyik legizgalmasabb része a Budakeszi Vadaspark meglátogatása, ami alkalmat ad arra, hogy a gyerekek a barlangból előbújó medve mellett a többi kedvencüket is megnézhessék élőben.
Mindig a februári ünnepségsorozat keretében tartják meg a Zölderdő Óvodában a mackónapot, amelyen játékokkal, kézműves-foglalkozásokkal és a minden esztendőben nagy sikert arató játékmaci-kiállítással várják a gyerekeket. A tárlat érdekessége, hogy a kedves plüssállatokat az óvodások hozzák be. A programokon egyebek között a medveölelés titkaiba is bevezetik a kicsiket. Számítanak a szülők, családtagok tevékeny részvételére, a mézessütemény-készítő versenyen az anyukáktól a nagybácsikon át a nagymamákig bárki megmutathatja sütőtudományát.
– Viszonylag új, de annál népszerűbb esemény lépcsőházi galériánk havi bemutatója, amelyen ismert illusztrátorok munkái láthatók. A témákat megpróbáljuk összhangba hozni az éppen aktuális rendezvényünkkel. Februárban ez viszonylag egyszerű, hiszen a művészek szívesen készítenek mackókat ábrázoló képeket – mesélte az óvodapedagógus.
A mostani tárlat Agócs Írisz szervezőmunkáját dicséri, aki a galéria első kiállítója volt. Azóta minden februárban „megkapja” a helyiséget, hogy vidám képeivel elvarázsolja az óvodába érkezőket. Ezúttal azonban szokásával ellentétben többedmagával érkezett, felkérte ugyanis a kezdeményezésére a Facebookon megalakuló „Illusztrátor pajtások” csoport tagjait, hogy a maciünnepre hozzák el legkedvesebb munkáikat. Végül huszonnyolc alkotó akvarellel, ceruzával, olajfestékkel és más eszközökkel készített illusztrációi kerültek fel a lépcsőház falára.Mackok_a_Zolderdoben

MM.

FELHÍVÁS

A korábban önkormányzati fenntartású Zölderdő Óvoda évtizedek óta szerepet vállal a kerület nevelési feladatainak ellátásában, az intézménybe járó gyermekek döntő többsége hegyvidéki lakos. Az óvodát működtető, kiemelten közhasznú Logopédiai és Természetvédő Óvoda Alapítvány elhatározta, hogy részt vesz az Új Széchenyi Terv keretében megnyíló KEOP 4.9.0 pályázaton. A tervezett fejlesztés során az intézménynek otthont adó 100 éves épület külső hőszigetelését, a nyílászárók cseréjét és a fűtési rendszer korszerűsítését tervezik. Ezért arra kérik a jelenlegi és egykori Zölderdő-óvodásokat, családjaikat, valamint a kerület valamennyi gyermekszerető lakóját, hogy amennyiben módjukban áll, járuljanak hozzá adójuk 1 százalékával, illetve további pénzbeli felajánlásokkal a pályázati önrész előteremtéséhez. Számlaszám: Zölderdő Óvoda Alapítvány, 18232149-1-43.