Meteorologiai_allomas_a_Sas-hegyen

Meteorológiai állomás a Sas-hegyen

Budapesten egyedüliként az Arany János Általános Iskola és Gimnázium épületére telepített meteorológiai mérőműszereket az Amatőr Meteorológusok Első Magyarországi Közhasznú Egyesülete. Az időjárás-kisállomás tízpercenként frissülő adatait az iskola diákjai olvassák le.

Megkezdte működését a Hegyvidék első oktatási célú meteorológiai állomása. A mérőműszert a Suli-MET – Amatőr meteorológusok az éghajlatvédelemért elnevezésű országos pályázaton győztes Arany János iskola tetejére szerelték fel. Budapesten kizárólag a hegyvidéki intézmény pályázatát fogadta el a kiíró Amatőr Meteorológusok Első Magyarországi Közhasznú Egyesülete (A-MET).
A Norvég Civil Alap támogatásával az Ökotárs Alapítványon keresztül megvalósuló program célja, hogy minél több általános és középiskolás gyermeket megismertessen az időjárás megfigyelésének tudományával, egyúttal a meteorológia gyakorlati alkalmazásán keresztül népszerűsítse a környezetvédelmet és a környezettudatos gondolkodást. A felállított állomás tízpercenként küldi az információkat az A-MET központi gépére, a műszerek adatait az újonnan szerveződő észlelő szakkörökben részt vevő diákok is nyomon követhetik.
„A meteorológiai események rögzítése nem számít újdonságnak az iskola életében, ugyanis évekkel ezelőtt már működött egy hagyományos hőmérőház és csapadékmérő az intézmény kertjében” – tudtuk meg Patkó Lajos igazgatótól. A pályázat révén nem csupán egy új meteorológiai állomással gazdagodott az iskola, hiszen az önkéntes időjárás-észlelők és amatőr előrejelzők munkáját összehangoló A-MET az iskolai meteorológiai szakkörök beindításában és működtetésében is segítséget nyújt.
„Időjárástani kézikönyveket és promóciós anyagokat kaptak a gyerekek, a többi között egy olyan plakátot, amely verses-mesés formában figyelmezteti a legkisebbeket a nyári viharok veszélyeire. A szakkörök tagjai ráadásul bekapcsolódhatnak az idén tízéves MetNet.hu munkájába, a honlapon keresztül saját, illetve iskolai méréseiket is feltölthetik a világhálóra” – árult el további újdonságokat Patkó Lajos, aki szerint az időjárás tanulmányozása azért is hasznos, mert ráirányítja a gyerekek figyelmét korunk egyik legnagyobb kihívására, az egyre riasztóbb méreteket öltő klímaváltozásra. Hozzátette: aktív tagjai szeretnének lenni a diákmeteorológus közösségnek, ezért is adtak otthont a főváros környéki Suli-MET-es iskolák szakköri találkozójának.

(Ám.)