Mozgássérült-buszok bérlettel

Az eddiginél lényegesen olcsóbban használhatják a BKV taxi rendszerű midibuszait a mozgásukban korlátozott utasok. Tarlós István főpolgármester kérésére a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) úgy döntött, hogy a korábbi két jegy helyett utazásonként elegendő egyet érvényesíteni, ráadásul a szolgáltatás immár a budapesti tömegközlekedési járművekre érvényes bérletekkel, így a mozgáskorlátozottak számára kiadott kedvezményes bérlettel is igénybe vehető. Nem változott a segítőkre vonatozó díjszabás, a kísérő személynek továbbra is egy jegyet kell lyukasztania.
A taxi rendszerben működő midibusz-szolgáltatást 2010-ben Vitézy Dávid javaslatára vezették be. A BKK jelenlegi vezetője akkor még a BKV felügyelőbizottságának tagjaként kezdeményezte, hogy a közlekedési vállalat a vezetők prémiuma terhére vásároljon kerekes székesek szállítására alkalmas kisbuszokat. A rendszer lényege, hogy regisztráció után a mozgáskorlátozott utast háztól házig szállítják.
A midibusz-program az első lépés a budapesti tömegközlekedés teljes akadálymentesítésében. Jelenleg csupán a nagykörúti villamosok, illetve a buszok és trolik egy része használható kerekes székkel, a metró- és HÉV-vonalak nem. A BKK ezután kiemelt figyelmet fordít az akadálymentes járművek számának növelésére, a régi, magas padlós Ikarus-buszok felújítása helyett például akadálymentes használt járműveket szereznek be a közeljövőben.

(m.)