Önkormányzati szövetség a társasházakkal

Sikeresnek bizonyult az ötvenlakásosnál nagyobb társasházakkal először 2005-ben megkötött, öt évre szóló önkormányzati felújítástámogatási program. A pályázaton a lakóközösségek mintegy kétszázmillió forintból gazdálkodhattak. Sorozatunkban a kerület segítségével megújuló társasházakat mutatjuk be.

Onkormanyzati_szovetseg_a_tarsashazakkalValamivel több mint hétmillió forint vissza nem térítendő fejlesztési támogatásból gazdálkodhatott az elmúlt öt évben a „Szövetség a nagyobb társasházakkal és lakásszervezetekkel” pályázati rendszernek köszönhetően a Böszörményi út 6. alatti társasház. A lakóközösség az időszerű felújítások mellett az 1928-ban épült ház csinosítására, a tárgyi emlékek megtartására és pótlására is figyelmet fordított.
„2005-ben csatlakoztunk a szövetségi támogatási rendszerhez, a szerződés sorszáma szerint mi voltunk a harmadik társasház, amellyel az önkormányzat megállapodást kötött” – tájékoztatta lapunkat Fábián Józsefné társasházkezelő, aki hat éve intézi a ház ügyeit. Korábban lakóként a számvizsgáló bizottság tagja volt. Az elmúlt öt esztendőben a szövetségi program mellett a lakáskasszát is igénybe vette a ház, így a felújítási alappal együtt összesen húszmillió forint értékben végeztek el felújításokat, fejlesztéseket az épületben.
Kicserélték az épületből kivezető négy darab szennyvíz-alapvezetéket, valamint részben felújították a tető ereszdeszkázatát 2005-ben. A következő évben átépítették a becsatlakozó ivóvízvezeték-rendszert, kijavították a lábazati hibákat. Ezután, 2007–2008-ban megtörtént a pincében futó szennyvízelvezető cseréje, a kerti lépcső és támfal felújítása, illetve a liftek korszerűsítése és restaurálása.
Az utóbbi izgalmas vállalkozásnak bizonyult, hiszen az eredeti állapot visszaállításához korabeli fényképek felkutatására is szükség volt. Sokat segített az egyik lakó is, aki az épület átadása óta ott él, így még emlékezett a liftet díszítő kiegészítőkre. A munkálatok során a tökéletességre törekedtek, a kabinbelső fa-üveg burkolata mellett a világítótest és az egykori gyártó nevét viselő rézplakett is megegyezik az 1928-as kialakítással. Gondolnak az ifjabb generációkra, a kisgyermekes családok külön befizetéséből homokozóval, hintával felszerelt gyermekjátszórészt alakítottak ki a kertben.
Szintén a korhű helyreállítás volt a fő szempont az utcai főkapu felújításakor, amire 2009-ben a Makovecz-irodát kérték fel. Ugyanebben az esztendőben a tetőszerkezet egy részét is felújították. Tavaly a méretlen gázvezeték-hálózat teljes körű cseréjével, a függőfolyosó javításával, mennyezetfestéssel és a belső homlokzat részleges felújításával folytatódott a társasház rekonstrukciója. Külön pályázat keretében az utcai fronton öt méteres magasságig elvégezték a falfelület graffitimentesítését. Megtörtént az udvar rendezése is, ami olyan jól sikerült, hogy a társasház elnyerte a „Tiszta udvar, rendes ház” kitüntető címet. „Valamennyi munkát megversenyeztettük a kivitelezők között, ennek is köszönhető, hogy a felújításokat többletbefizetések nélkül tudtuk megvalósítani” – emelte ki Fábiánné.
A kedvező tapasztalatok birtokában a lakóközösség szeretne újabb szövetségi szerződést kötni az önkormányzattal, hiszen tisztán önerőből nem tudná biztosítani a közeljövőben esedékes fejlesztések forrásait. Pedig számos megoldandó feladat vár a lakókra, egyebek mellett el kell készíteni a kémények közötti járdákat, valamint az épület bádogozása is megérett a cserére. Szükség lenne a ház mögött vezető szolgalmi út átépítésére, valamint az utcai homlokzat felújítására is, de a közel másfél millió forintba kerülő teljes padlástakarítást sem lehet tovább halogatni.

(m.)