Sütőtök-csipegető

Keverjünk össze másfél kiló felkockázott kanadai sütőtököt 7 deka tengeri sóval egy nagy edényben. Az edénynél kisebb kerületű tányérral fedjük le úgy, hogy hozzáérjen a tökhöz, és lenyomja azt (súlyokat is tehetünk rá). Hagyjuk állni 24 óráig.
Ezután sterilizáljunk 3, a recept szerint 0,55 decis befőttesüveget, nagyon forró vízzel elmosva és meleg sütőben megszárítva, vagy a mosogatógépben elmosva. Másnap, a 24 óra elteltével, hideg vízben öblítsük le alaposan a sütőtökkockákat. Szárogassuk meg előmelegített, de alacsony hőmérsékleten a sütőben, majd osszuk el az üvegekben néhány (kb. 5 deka) szelet pimientóval együtt. (A pimiento paprika jellegzetes, harang alakú, élénksárga színű csemegepaprika, Spanyolországban honos.) Idehaza helyettesíthetjük kb. 2 cső közepes, piros színű kápia paprikával, amely ugyan nagyobb formájú, de az íze megközelíti a pimientóét.
Öntsünk egy magasabb falú serpenyőbe fél-fél deci száraz fehérbort és fehérborecetet, forraljuk fel, és addig kevergessük, amíg fel nem olvad a hozzáadott 18 deka cukor. A forró folyadékhoz tegyünk 75 grammos, friss gyömbérdarabot vagy 10 deka konzervgyömbért, fél kiskanál őrölt fehér borsot és 3-4 babérlevelet. Épp hogy forraljuk össze, majd töltsük rá a kápiás sütőtökkockákra.
A sütőtökkel színültig megtöltött üvegeket töltsük fel óvatosan a fűszeres lével, majd légmentesen zárjuk le az üvegeket, és hagyjuk teljesen kihűlni. Tegyük a “befőttünket” hűvös helyre vagy a hűtőszekrénybe legalább 2 hónapra. A kellő idő eltelte után ez a borban pácolt majszolnivaló jó alapozóként, kísérőként szolgál a különféle italok elé, mellé, különösen étkezés előtt, vagy esténként önállóan.Sutotok_csipegeto