Sváb tankonyha a Jókai iskolában

A szülők összefogásával, valamint a német kisebbségi önkormányzat támogatásával sváb tankonyhát rendeztek be a Jókai iskolában. A sváb hagyományokat követő konyhában a tradicionális ételek elkészítését is megtanulhatják a gyerekek.

A Jókai Mór Általános és Német Nemzetiségi Iskola, mint a neve is utal rá, elkötelezett a helyi német, azaz a sváb hagyományok ápolása mellett. E missziójában partnere a kerületi és a fővárosi német kisebbségi önkormányzat, amelyekkel számos közös programot valósítottak meg az elmúlt években. Az együttműködés eredményei közé sorolható most már az a sváb jellegű iskolai tankonyha is, amelynek kialakítását az önkormányzatok több százezer forinttal támogatták. Hozzájárulásaikat az intézmény „HON Alapítványa” szintén jelentős összeggel egészítette ki.
Az így összegyűlt pénzből újították fel a régi tankonyhát: a falakat kifestették, rusztikus bútort vásároltak, és speciális asztalosmunkát végeztettek, hogy autentikus sváb jelleget kölcsönözzenek az alagsori helyiségnek. A klasszikus konyhai eszközöket, például a fából készült tökgyalut, teknőt, sótartót, gyertyatartót, faszenes vasalót, tekerős kávédarálót, vagy épp a gyerekek kedvencét, a mókus formájú diótörőt a szülők ajánlották fel az iskolának. A falakra kirakott archív fotókat szintén az egyik szülő hozta el – a képek sváb családja történetét mesélik el.
A sváb tankonyhát a napokban avatta fel az intézmény. A helyszűke miatt a tornateremben tartottak nagyszabású ünnepséget, amelyen a gyerekek előadták Erich Kästner Két Lotti című művének rövid, zenés adaptációját, a német nemzetiségi osztályos tanulók néptáncokat mutattak be, valamint közös éneklést és játékokat szerveztek – ezt követően a diákok évfolyamonként nézték meg a konyhatörténeti tárlatot. A műsor után a támogató szülőknek, a kisebbségi önkormányzat tagjainak, illetve a megvalósításban aktívan közreműködő pedagógusoknak rendezett kis házi ünnepséget az iskola igazgatója, így köszönve meg munkájukat, önzetlen segítségüket.
"Még sok ötletünk van, hogyan fejlesszük tovább a tankonyhát, a hely azonban már most alkalmas arra, hogy foglalkozásokat szervezhessünk a gyerekeknek" – mondta Hellnerné Nádor Ildikó intézményvezető. A tervek szerint az iskolások minden hónapban egy-egy sváb jellegű étel elkészítését tanulják meg. A legszebben sikerült konyhai alkotásokról fotókat készítenek, hogy azokkal illusztrálva sváb recepteket bemutató naptárat adhassanak ki jövőre.

Svab_tankonyha_a_Jokai_iskolaban

z.