Uj_buszsavok_es_jelzolampaprogram

Új buszsávok és jelzőlámpaprogram

Mintegy 117 milliárd forintot különítettek el közlekedésfejlesztésre a főváros nemrégiben elfogadott 2011-es költségvetésében. A pénzt egyebek között buszsávok kialakítására, illetve a 4-es metró idei munkálataira fordítják. A Hegyvidéken élőket elsősorban a Budaörsi és a Hegyalja úti új buszsávok, valamint az ezekhez kapcsolódó intelligens jelzőlámpaprogram beindítása érintik.

A fővárosi költségvetésben közlekedésfejlesztésre szánt 117 milliárd forintból a legnagyobb tételt, 74 milliárdot a 4-es metróvonal idei munkálataira fordítják majd. További 17,5 milliárdot különítettek el az Alstommal folytatott tárgyalások sikere esetén a 2-es metró új szerelvényeinek megvásárlására.
Közel egymilliárd forintból újulhat meg a felszíni tömegközlekedés. A fejlesztések legfontosabb, a Hegyvidéken lakókat is közvetlenül érintő eleme a Dayka Gábor utca és a Hegyalja út között, valamint a Márvány utca alsó részén, az Alagút irányába és a Hegyalja úton kialakítandó buszsávok rendszere. Újdonság, hogy a tömegközlekedés gyorsítása érdekében a Déli pályaudvar és a Moszkva tér között a villamossíneken haladnak majd a buszok. A mintegy ötvenmillió forintos beruházást forgalomfüggő, intelligens jelzőlámpaprogramok üzembeállítása teszi teljessé.
Közel nyolcszáz méteres, kamerákkal megfigyelt buszsáv épül a régi Budaörsi úton. A tervek szerint 338 millió forintot felemésztő beruházástól a szakemberek a városközpont felé tartó buszok menetidejének jelentős csökkenését várják.

(mm.)