Az_utobbi_idoben_egyre_tobb_a_trukkos_tolvaj

Az utóbbi időben egyre több a trükkös tolvaj

Szerencsére rendkívül kevés erőszakos bűncselekmény történik a XII. kerületben, ráadásul ezek felderítése is kiemelkedően eredményes. A Budapest-szerte elszaporodó trükkös lopások ugyanakkor a Hegyvidéken is egyre gyakoribbak – derült ki a kerületi rendőrkapitányság elmúlt évi tevékenységét összegző beszámolóból.

Fővárosi viszonylatban kifejezetten biztonságos hely a Hegyvidék, még úgy is, hogy a regisztrált bűncselekmények száma tavaly a korábbi évhez képest csekély mértékben, 1830-ról 1845-re emelkedett – mondta el lapunknak Farkas Csaba alezredes, a XII. kerületi rendőrkapitányság vezetője azt követően, hogy évértékelő állománygyűlésen beszámolt a 2010-es év tapasztalatairól. A kapitányságvezető kiemelte, hogy a bűncselekmények túlnyomó többsége (az 1830 közül 1527 eset) vagyon ellen irányult: közülük 395 volt betöréses lopás, 204 gépjárműlopás, illetve 245 járműfeltörés. Személy elleni erőszakkal vagy fenyegetéssel együtt járó rablás "mindössze" 22 esetben fordult elő; ráadásul az elkövetők közel 80%-át rövid időn belül, a tetthely közelében elfogták, vagy a nyomozás során felkutatták. Farkas Csaba hangsúlyozta: a gyors elfogásokhoz a sértettek, illetve a tanúk is sokszor hozzájárultak azáltal, hogy rögtön értesítették a rendőrséget, és pontos leírást adtak az események körülményeiről.
Mivel 2010. október 31-ig bűnügyi régiók működtek a fővárosban, eddig az időpontig a hegyvidéki rendőrök nemcsak a XII., hanem a II. és III. kerületi rablások és trükkös lopások ügyében is nyomoztak. Ugyanakkor a betörések a II., a gépjárműves ügyek pedig a III. kerületi kapitányságra tartoztak. 2010. november 1-jével azonban megszűntek a régiók, így azóta minden a Hegyvidéken történő bűncselekménnyel a XII. kerületi rendőrök foglalkoznak.
Kivételt képeznek az úgynevezett trükkös lopások, amelyek november 1-je óta a Budapesti Rendőr-főkapitányság hatáskörébe tartoznak az egész fővárosban – a budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese, dr. Fülöp Valter felügyelete alatt, aki a korábbi években a hegyvidéki kapitányság vezetője volt. Farkas Csaba közölte, nem véletlenül vette kézbe a BRFK a trükkös tolvajok felkutatását. Ezek az elkövetők ugyanis egyre több, főként idős embert lopnak meg Budapest-szerte. A XII. kerületben tavaly 131 általuk elkövetett bűncselekményt regisztráltak, ami 82%-os növekedést jelent a 2009. évi 72 esethez képest.
Tavaly jelentős mértékben nőtt a szabálysértési feljelentések (2908-ról 3618-ra) és a helyszíni bírságok száma (3645-ről 4362-re), amiben jelentős szerepe van a fokozottabb közúti ellenőrzéseknek – tudtuk meg a rendőrkapitánytól. Szerinte ezeknek az átfogó ellenőrzéseknek is köszönhető, hogy a sérüléses közúti balesetek számában csökkenést sikerült elérni (tavaly 69 sérüléses eset fordult elő, 11-gyel kevesebb, mint 2009-ben).
A halálos balesetek szerencsére nem jellemzők a kerületre, sajnos kettő mégis történt tavaly, mindkettő az Istenhegyi úton. Az egyik tragikus balesetben egy figyelmetlenül átkelő gyalogos, míg a másikban egy túl nagy sebességgel lefelé guruló kerékpáros vesztette életét.
Farkas Csaba hangsúlyozta, munkájukat nagyban segíti a rendőrségi társszervekkel, az ügyészséggel, továbbá a polgárőrséggel, illetve a kerületi közterület-felügyelettel folytatott szoros szakmai együttműködés. Külön kiemelte a Hegyvidéki Önkormányzat támogatását, aminek köszönhetően a nappali órákban mindennap két rendőrrel többet tudnak a közterületekre irányítani. Az önkormányzat segítségével oldják meg azt is, hogy a legjobban teljesítő kollégákat anyagi elismerésben részesítsék, ennek jóvoltából tavaly 25 munkatársa kaphatott jutalmat.
A XII. kerületi oktatási intézményekkel is jó kapcsolatot ápol a kapitányság. Az alezredes az "iskola rendőre" programot említette, amelynek részeként az év bizonyos időszakaiban tanítás előtt és után rendőrök segítik a diákok biztonságos közlekedését az iskolák környezetében, valamint igény esetén a körzeti megbízottak, illetve a bűnmegelőzési előadó tanítási időben előadást tartanak a fiataloknak. A téma a közlekedésbiztonság és a bűnmegelőzés, a cél pedig az, hogy a gyerekek képesek legyenek vigyázni magukra.

z.