Zongorakurzus_a_zeneiskolaban2

Zongorakurzus a zeneiskolában

Némethy Attila, a Zeneakadémia művésztanára és a Bartók Rádió műsorvezetője tartott zongorakurzust a Solti György Zeneiskola növendékeinek. A zongoraművész a gyerekek által eljátszott műveket elemezte lenyűgöző tudással és sziporkázó humorral.

 

Zongorakurzus_a_zeneiskolaban1Aki a komolyzenei műsorokat vezető Némethy Attila zongoraművészt ismeri, tudja: a muzsikus rendkívül élvezetesen képes a zenék megértéséhez ismereteket átadni közönségének. Így volt ez a kerületi zeneiskolában szervezett zongorakurzuson is, amelyen a művész valamennyi növendékkel szinte azonnal megtalálta a megfelelő hangot; személye, sziporkázó humora és hihetetlen tudása elkápráztatott minden résztvevőt.
Fantasztikus mélységekig kiaknázta, elemezte a növendékek által eljátszott zongoraműveket, nemcsak korrajzot, érdekes, soha nem hallott történetekkel meghintett zeneszerzői életutakat ismertetett a hallgatókkal, hanem komoly szakmai segítséget is nyújtott egy-egy probléma sikeres megoldásához, mindezt végtelenül kedvesen, mindenkit megnevettető módon. A bemutató zongorajáték során Némethy Attila ujjai alatt megelevenedett a székely tájvidék Bartók Román népi táncok című darabjában, és éjszakai hangulatot varázsolt Schumann Nachtstückéjében.
„Egy művészemberrel való találkozás mindig nagy élmény, bármelyik művészeti ágról legyen is szó. Főként, ha ez az ember szívesen megosztja tudását másokkal, ha beavat olyan titkokba, amik addig rejtve voltak számunkra, amiket csak éreztünk, de nem tudtunk megfogalmazni, adott esetben a zene nyelvén” – mondta a Solti György Zeneiskola igazgatója. Kocsisné Dióssy Krisztina szerint a kurzus laikusoknak, zenetanároknak és növendékeknek egyaránt maradandó élményt nyújtott, hiszen a tanárok új nézőpontokat kaptak munkájukhoz, a növendékek pedig egy különleges élmény lelkesítő erejét. Aki pedig pusztán az érdeklődéstől és zeneszeretettől vezérelve ült be a több órán át tartó kurzusra, minden bizonnyal még lelkesebben hallgatja majd ezután a Bartók Rádiót.
Némethy Attila kurzusán kerületi zongoristanövendékek mutatták be tudásukat. A gyerekek között volt, aki még csak egy-két éve zongorázik (például Filipov Sofie és Egerszegi Flóra), és akadt (Bede Domonkos), aki nemrég lett nagydíjas egy fővárosi szintű rendezvényen. Játszott országos versenyhelyezett (Rónaszéki Sári, Feledi Anna, Réthy Lilla és Kaknics Péter), sőt olyan is (Salacz Dorka), aki a napokban jutott be a VII. Országos Zeneiskolai Továbbképzős Versenyre.

z.