Hegyvideki_Historiak_-_Barabas_Miklosrol1

Hegyvidéki Históriák – Barabás Miklósról

Újabb, immár a nyolcadik kiadvánnyal bővült a Hegyvidéki Históriák sorozata. A minden eddiginél vaskosabb, csaknem százoldalas füzet annak a konferenciának az előadásait gyűjtötte össze szerkesztett formában, amely az elmúlt évben, Barabás Miklós születésének 200. évfordulóján tárgyalta a nagy festő életét és munkásságát.

Tavaly májusban Barabás-konferenciát rendeztek a XII. kerületben, az ott elhangzott előadások gyűjteménye pedig immár olvasható is, a Hegyvidéki Históriák sorozat nyolcadik köteteként. "Remélhető, hogy a könyv révén szélesebb körbe eljut a konferencia anyaga" – hangsúlyozta a bemutatón Pokorni Zoltán polgármester.
Tíz évvel ezelőtt zajlott az első helytörténeti konferencia, annak a kötete még egy általános hegyvidéki helytörténeti ismertető kiadvány volt, amelyet Jókai Mór és a Svábhegy bemutatása követett. A Hegyvidéki Históriák sorozat első füzete hat esztendeje jelent meg, a mostani, nyolcadik kiadvány méltó emléket állít a nagy művésznek, Barabás Miklósnak, kinek egykori villája adott otthont a konferenciának és a március 9-én tartott könyvbemutatónak. A tudományos rendezvény előadásainak gyűjteményéből egyebek mellett megtudhatjuk, hogy a „hangulatos villában a kor számos híressége felkereste Barabást, itt találkozott többek között Liszt Ferenccel, Erkel Ferenccel és Bajza Józseffel is”, továbbá hogy a „szabadságharc bukását követően […] gróf Batthyány Lajosné, az első magyar miniszterelnök özvegye itt helyezte el férje festménygyűjteményét, nehogy Haynau lefoglaltassa".
A tanulmányokat számos illusztráció egészíti ki, újdonságként az eddigi füzetekhez képest a legfontosabb szövegrészeket színes képek is gazdagítják. A konferencia egyik előadója, Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója a kötet köszöntéséhez kapcsolódva elmondta, hogy előadótársai a konferencián mind kiváló szaktudósok voltak, de mindenki számára érthető stílusban fogalmaztak, előadásuk került minden öncélú tudományoskodást. „A Barabás-életmű mindig fontos lesz számunkra, hogy jól értsük a XIX. századot – mondta a főigazgató. – Ezek az érdekes, szellemes tanulmányok mozaikjai egy olyan átfogó gondolkodásnak, amely segít megismerni ezt a kort.”
A könyv megvásárolható a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjteményben.

 

Hegyvideki_Historiak_-_Barabas_Miklosrol2

Antal I.