Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Süssünk pizzát odahaza!

Ezernyi előnye van az otthon sütött pizzatésztának. Nem tartalmaz adalékanyagokat, a szükséges mennyiségű finomlisztet részben vagy egészben Graham-liszttel is helyettesíthetjük, így rostokban, tápanyagokban gazdagabb lesz, továbbá a saját ízlésünk szerint ízesíthető, variálható. Az alaptészta nagyobb mennyiségben is lefagyasztható, bármikor elővehető, a szükséges mennyiség mikróban felengedhető, vagy három-négy órával a felhasználás előtt szobahőmérsékleten is kienged.
Ugyancsak jobban járunk, ha a pizzamártást, amely csaknem valamennyi pizzának nélkülözhetetlen eleme, otthon készítjük el. A hűtőben néhány hétig eltartható, és gyors vacsorák, váratlan vendégek érkezése esetén „életmentő” lehet!

Pizza-alaptészta

Morzsoljunk 2 deka élesztőt fél liter langyos vízbe, keverjünk bele 1 evőkanál lisztet, fedjük le, futtassuk fel. Utána mélyítsünk kis fészket 28 deka lisztbe, töltsünk bele 2-3 evőkanál olajt, a felfuttatott élesztőt és kb. másfél deci vizet. Gyúrjuk össze, amíg elválik az edény falától, és közepes keménységű lesz. Kenjük meg a tésztát egy kevés olajjal, és konyharuhával letakarva úgy 40 perc alatt kelesszük a duplájára.
Ezután osszuk két részre, és belisztezett deszkán nyújtsuk őket kb. 3 milliméternyi vastag, kerek lappá. Fektessük kiolajozott (vagy sütőpapírral bélelt) tepsibe (kerek tortaforma is megfelel), a tetejét kenjük meg olajjal, szurkáljuk meg villával több helyen.
Melegítsük elő a sütőt kb. 220 Celsius-fokra, a tepsit a középső rácsra téve 8 percig süssük a pizzákat. Újból kenjük meg a tésztákat egy kevés olajjal, majd simítsuk rá a pizzamártást. Erre pakoljuk rá a tölteléket, fedjük be sajttal, majd nagyobbra állítva a lángot 6-7 perc alatt süssük ropogósra. Ezzel a módszerrel sem a tészta, sem a töltelék nem szárad ki. Olykor-olykor tehetünk kivételt: amikor vaskos a töltelék, és több sütési időt igényel, elhagyhatjuk az elősütést, és egyszerre sülhet mindkettő. 

Pizzamártás

Ezt a mártást alapreceptnek tekinthetjük. Dobjunk egy pillanatra lobogva forró vízbe 40 deka paradicsomot (mélyhűtött is jó). Húzzuk le a héjukat, és kockázzuk fel. Ha drága a paradicsom, vagy éppen nincs otthon, helyettesíthetjük 3 deci sűrített paradicsomlével, amit még besűrítünk 1 evőkanál liszttel. Sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük 1-1 mokkáskanálnyi majoránnával, bazsalikommal, rozmaringgal és kakukkfűvel.
Aprítsunk fel 1 kis fej vöröshagymát, adjunk hozzá 2-3 zúzott fokhagymagerezdet, és üvegesítsük meg 2-3 evőkanál forró olajon. Keverjük össze a paradicsomos mártásalappal, és néhány percig pároljuk együtt. Aki szereti, 1-2 evőkanál ketchuppel is ízesítheti. 

Márványsajtos pizza

Sussunk_pizzat_odahaza1Az előbbiekben elősütött pizzatésztából kettőt locsoljunk meg egy kevés olajjal, majd kenjük meg a pizzamártással. Ezután karikázzunk fel 4 szem keményebb húsú paradicsomot (mélyhűtött is lehet), és halmozzuk a mártásra. Egyenletesen elosztva a pizzákat fedjük be 20 deka vékonyra szelt téliszalámival. Dobjunk rá 10 deka fekete olajbogyót. Mindkettőt hintsük meg oreganóval, és morzsoljunk rá 25 deka márványsajtot. A tepsire visszahelyezve, nagy lángon (220 Celsius-fok), 6-7 percig süssük.
Ebből a fogásból 1 adag (10 dkg) 339 kcal. 

Minipizza

Sussunk_pizzat_odahaza2A megkelesztett pizzatésztát vágjuk 12 egyenlő részre, belisztezett deszkán nyújtsuk ki egyenként, és sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsibe. Olajozzuk meg a kis pizzakorongok tetejét, villával imitt-amott szurkáljuk meg, és az alaptésztánál leírt módon félig süssük meg.
Közben szeleteljünk fel 40 deka megtisztított gombát, csumázzunk ki 2 cső paprikát (lehet mélyhűtött is), vágjuk karikákra, és mindkettőt diónyi margarinon pirítsuk néhány percig. Kenjük meg az elősütött pizzákat az alapmártással, halmozzuk rájuk a gombás, paprikás tölteléket, a tetejüket hintsük meg 15 deka reszelt trappista sajttal. Végül toljuk vissza a forró sütőbe, és 220 Celsius-fokon, 7 perc alatt, a sajt pirulásáig süssük.
Ebből a fogásból 1 darab 137 kcal.

-járay-