Karpitok_es_zaszlok

Kárpitok és zászlók

Ikat kárpitok és festett zászlók címmel látható Makkai Márta textilművész kiállítása a Németvölgyi Általános Iskolában. A keleti eredetű, ősi ikattechnika Magyarországon éveken át szinte az ő nevéhez kötődött, ma már azonban többen is foglalkoznak vele. Egy-egy kárpit elkészítése sok időbe telik, ezért megvásárlásuk nem filléres kiadás.
Az ikattechnikánál a kárpitszövés nem különböző színű fonalakkal történik, hanem úgy, hogy a szövés előtt kézzel szakaszosan megfestik az egyes láncszálakat vagy a vetülékszálakat, vagy mindkettőt, miáltal a kész szövetben elmosódott szélű foltok keletkeznek. Makkai Márta a hosszanti láncfonalakat szokta befesteni. Többnyire jelzésszerű motívumai konkrét dolgokra utalnak (tájak, historikus alakok stb.).
A művészzászló mint művészi kifejezési forma 1996-ban jelent meg Magyarországon, azóta nemcsak kiállítótermekben, hanem utcai tárlatokon is találkozhatunk velük. Makkai Márta több ilyet is kiállított, némelyiken egy vagy több áttetsző kör alakú folt látható, ezeket alighanem a „lyukas” ’56-os zászló ihlette. A tárlat megnyitóját szokás szerint irodalmi-zenei diákműsor színesítette, amit Horváth Katalin rajztanárnő, az iskolagaléria vezetője rendezett.

(Kérész)