Ketten_irtuk

„Ketten írtuk” –Berg Judittal

Beszéljünk egymással, tanuljunk egymástól! címmel tartották meg az idei „Könyvtárak összefogása a tudásért, Országos Könyvtári Napok” rendezvénysorozatot. Változatos programokkal, koncerttel, közös meséléssel és játékokkal várták a gyerekeket, valamint szüleiket az Ugocsa utcai könyvtárban, ahol kihirdették a „Ketten írtuk” pályázat eredményeit.

Az Ugocsa utcai könyvtár októberi könyvtári hetének nyitányaként a kerületben már jól ismert The Black Hole zenekar adott koncertet. A Fekete István iskola növendékeiből verbuválódott együttest egyre több helyre hívják, részt vett a májusi utcazenész-fesztiválon, nyáron meghívást kapott a gitármánia-táborba, a Magyar Dal Napján Hevesi Tamás előzenekaraként, míg szeptember végén a bojtorjános Pomázi Zoltánnal lépett fel.
„Az Ugocsa könyvtárban a mostani a második koncertünk, igaz, májusban még más felállásban játszottunk. Azóta egy nagyon tehetséges, tizenkét éves gitáros is csatlakozott hozzánk – mesélte a gyerekeket felkészítő Majláth György, aki szerint minden előzetes várakozást felülmúl a zenekar fejlődése. – Olyan tevékenységben gondolkodtunk, amit idővel az iskolán kívül is folytathatnak a diákok. Így jött létre az együttes, amely legnagyobb örömünkre ma már az intézménytől függetlenül működik.”
A zenei élményt másnap a már hétéves múltra visszatekintő „Ketten írtuk” meseíró és illusztráló pályázat eredményhirdetése követte. A feladat lényege, hogy a gyerekeknek egy félig megírt mesét kell befejezni, illetve ha kedvük tartja, illusztrálni. Az eredményhirdetésen valamennyi pályázó ajándékot kapott, a sorsolást követően pedig két szerencsés ifjú a közönség előtt olvashatta fel saját mesebefejezését. Az idén Berg Judit, a népszerű Rumini-könyvek szerzője vetette papírra a kedvcsináló történetet, amely arról szólt, hogyan jut be egy kisfiú a könyvek birodalmába.
Berg Judit elmondta, nagyon elcsodálkozott, mennyi fordulatos és színes írás érkezett a felhívásra. A többség a mesében megjelenő skatulya segítségével a főszereplőt egyenesen berepítette fantázia-országba, az egyik legizgalmasabb megoldás viszont az író lakásában folytatta a történetet.
„Változatos mesék születtek, ami azt mutatja, hogy a gyerekek minden ellenkező híreszteléssel ellentétben igenis szeretnek írni és olvasni. Az írás ráadásul egy nagy kaland, aminek a szerző nem csapán részese, hanem irányítója is. Aki mindezt megtapasztalja, biztosan az irodalom elkötelezettje lesz – hangsúlyozta Berg Judit, aki mindenkit arra buzdít, hogy bátran örökítse meg gondolatait. – Az írás felszabadítja a lelket, olyan élményt ad, amit az élet más területein csak nagy ritkán tapasztalhatunk meg. Nem kell feltétlenül profivá válni, akkor is érdemes próbálkozni, ha csak magunknak szerzünk vele örömet.”
Az írónő elmondta, hogy a Magyar Színházban már zajlanak a Rumini próbái. A látványos színdarab egy teljesen új történetet dolgoz fel, tele kalanddal és váratlan fordulatokkal. Még karácsony előtt három könyve is megjelenik Berg Juditnak: a kezdő olvasók egy dinósorozat első részével ismerkedhetnek meg, valamint elkészült a Maszat számol és a Hiszti mesék folytatása. Jó hír a Rumini-rajongóknak, hogy hamarosan a boltokba kerül a történetet feldolgozó társasjáték az eddigi könyvek összes térképével, varázseszközökkel, kincsekkel és kalózokkal.
A könyvtári hét következő állomásán Donkó Erika MindLab-oktató gondolkodásfejlesztő műhelye várta a gyerekeket, majd Kissné Berecz Judit és Balogh Ildikó vezetésével rögtönzéses játékok szórakoztatták a vendégeket. Végezetül Nyulász Péter egy kis zsubattázásra invitálta a kicsiket, akik önfeledten mondókáztak, verseltek és kitalálósdiztak az íróval.

mm.