Megoldás az öregszeműségre

A rövidlátás problémáját már évek óta sikeresen kezelik lézerrel, a középkorúakat és az idősebbeket érintő úgynevezett öregszeműségre (presbyopia) azonban sokáig nem volt műszeres dioptriakorrekciós megoldás. Pedig az éles látás minden életkorban egyaránt fontos, ezért is jelent komoly előrelépést a Supracor technológia, amit egész Európában mindössze öt helyen, Magyarországon pedig kizárólag egy hegyvidéki egészségügyi intézményben vehetnek igénybe a páciensek.
Az öregszeműség problémája előbb-utóbb eléri a legtöbb embert (Magyarországon például mintegy 4,5 millió lakos érintett), 45-50 éves korunk körül ugyanis jelentősen csökken a szemünkben lévő természetes szemlencse rugalmassága, emiatt az idő múlásával egyre homályosabban látunk. A fiatalkori szem alkalmazkodóképessége, azaz az akkomodáció mértéke 12-16 dioptria, ez azonban tízévente 2,5 dioptriával csökken. Kialakul az öregszeműség, nem látjuk élesen a 1,5-2 méteren belüli tárgyakat. Ez az oka annak, hogy összemosódnak a betűk a szemünk előtt, nehéz elolvasni az újságokat, vagy akár a mobiltelefon-kijelző kisebb betűit.
Mostanáig erre a problémára az olvasószemüveg volt szinte az egyetlen megoldás, az excimer lézerkezelés azonban feleslegessé teszi a szemüveg használatát. A fájdalommentes és mindössze néhány percig tartó Supracor eljárás során megváltoztatják a szaruhártya alakját oly módon, hogy javuljon a dioptriaértéke.
A beavatkozás pontosságát a beépített íriszazonosító garantálja, amely ellenőrzi a szem mozgási sebességét, és megállítja a kezelést, ha ez túlságosan felgyorsul, vagy a szem elhagyja a biztonságos „sávot”. Amint a mozgás újra lelassul, és a megfelelő „sávba” kerül, a kezelés folytatódik. A kezelésen eddig átesett páciensek – köztük van Vastag Tamás X-faktoros előadó és Végvári Ádám énekes ­– mindegyike élesen lát, semmilyen utólagos komplikáció nem lépett fel.

mm.