Őszi tisztítókúra

Négyhetes őszi tisztítókúrát ajánlunk a figyelmükbe, ami a dió előnyös gyógyhatású tulajdonságain alapszik. Tisztítókúrát évente legfeljebb kétszer ajánlatos végezni. Az őszire azért van szükség, hogy felkészüljünk a télre, amikor ritkábban mozgunk, kevesebb időt töltünk a szabad levegőn, és jobban ki vagyunk téve a különféle fertőzésveszélyeknek. E négy hét alatt elsősorban gyógyteákat fogyasszunk!
Az egyik egyszerű, de jól bevált módszer a naponta váltogatva, mindig éhgyomorra ivott csalánlevél és diólevél tea. Azonban eredményesebb a méregtelenítő kúra, ha más gyógyteákat is adunk hozzá, csupán oda kell figyelni a helyes arányokra.
A csalán jó vértisztító és vízhajtó, ennél fogva hatásos méregtelenítő. A diólevél tea is tisztítja a vért, segíti a májműködést. Ha vegyesen szeretnénk inni, érdemes 35-35 százalékos arányban összekeverni, és hozzáadni egy kevés, kb. 10 százalék közönséges galajt. Ez utóbbi a teljes mirigyrendszerünket élénkíti. Érdemes ugyanennyi aranyvesszőfüvet keverni hozzá, ami a máj-, epe-, vese- és hólyagtisztításban, valamint az immunrendszer erősítésében tölt be fontos szerepet. Emeli az aranyvesszőfű hatásfokát, ha még 10 százaléknyit adagolunk hozzá valamelyik macskateafajtából.
A gyógyteák zömét a következőképpen kell elkészíteni: egy csapott evőkanál teafüvet porcelán- vagy üvegcsészében, –pohárban forrázzunk le 2,5 deci forrásból levett vízzel. Takarjuk le, hagyjuk állni 15 percig. Aztán szűrjük le, és lehetőleg még langyosan igyuk meg. Ne tegyünk bele cukrot, édesítőszert, de mézet sem!
Ne használjunk fémedényeket és fémeszközöket, mivel a fémek közömbösítik a gyógynövények hatóanyagait. Emellett minden héten tartsunk egy-egy nap tehermentesítő diétát, amikor csak gyümölcsöt együnk és frissen préselt gyümölcslevet igyunk! Ez utóbbiból, akár ásványvízzel hígítva, legalább napi másfél-két litert.

JM