Tulsulyos_problema1

Testsúlyos probléma

A fejlett világ jó részén, így Magyarországon is egyre nagyobb méreteket ölt az elhízás. Bár a túlsúlyosság számos betegség forrása lehet, az emberek többsége csak akkor döbben rá erre, ha már megtörtént a baj. Pedig a szövődmények kialakulása odafigyeléssel, étkezés- és életmódváltással jó eséllyel elkerülhető lenne – hangzott el a Hegyvidéki Egészségklub legutóbbi előadásán.

Magyarországon a legtöbben szív- és érrendszeri elváltozásokban, rákban vagy agyi katasztrófában halnak meg, ami számos esetben kapcsolatba hozható a túlsúlyossággal. Különösen veszélyes a hasi elhízás, ami inzulinrezisztenciát okozhat, felelőssé tehető a magas vérnyomás és vércukor, illetve általában a diabétesz és ezen keresztül az érbetegségek kialakulásáért. A hazai nagyvárosok felnőtt lakosságának mintegy negyedét érintő tünetegyüttest összefoglaló néven anyagcsere- vagy metabolikus szindrómának szokták nevezni.
Hasi elhízásról akkor beszélhetünk, ha a test körtérfogata a köldöknél mérve nőknél meghaladja a 80, míg férfiaknál a 94 centimétert. Riasztó adat, hogy egy 1999-es reprezentatív felmérés szerint a lakosság harminchét százaléka túlsúlyos – ez a szám a negyven év felettiek körében már hatvankét százalék –, huszonhárom százaléka kifejezetten elhízott. Ennek fényében érthető, hogy a cukorbetegek nyolcvan százaléka miért hal meg keringési elégtelenség miatt, hiszen a betegséggel küzdők fele magas vérnyomásos, negyven százalékuk kóros vérzsírértékkel él, a kettes típusú felnőttkori cukorbetegeknek pedig mintegy nyolcvan százaléka túlsúlyos.
Tovább ront a túlélési esélyeken, hogy a magyar lakosság több mint negyven százaléka dohányos – itthon évente 31 milliárd cigarettát gyártanak –, "divat" a mozgásszegény életmód, míg az egy főre eső alkoholfogyasztás szép lassan elérte az évi tizennégy litert. Mindez azért jelent óriási veszélyt, mert ebben az esetben a rizikótényezők nem összeadódnak, hanem szorzódnak – hangsúlyozta a Hegyvidéki Egészségklub októberi előadásán dr. Krivanek László.
A belgyógyász, diabetológus szakember a leggyakrabban előforduló kettes típusú cukorbajjal kapcsolatban elmondta, hogy progresszív természetű, öt-tíz százalékos gyakoriságú betegségről van szó, amit sokszor csak későn ismernek fel. Kialakulásában csak kisebb részben játszik szerepet az öröklött hajlam, legfontosabb kiváltó okai a stressz, a mozgáshiány, az elhízás, az öregedés és a túlevés, valamint kisebb mértékben a terhesség. Minderre rátesz a cigaretta: a várható élettartamot hét évvel megrövidítő dohányzás a cukorbetegek esetében nagymértékben megnöveli a veseszövődmények jelentkezésének esélyét.
Életmódváltással – helyes táplálkozás, a só- és cukorbevitel korlátozása, dohányzás elhagyása – a tünetek nagyobb része megszüntethető. Krivanek László szerint napi hatvan perc intenzív mozgás, futás, úszás vagy kerékpározás csodákra képes, de már napi fél óra gyaloglás is jótékony hatású.
Tablettával kezelt cukorbetegeknél a keringésbe jutó saját inzulin – az inzulinrezisztencia miatt – nem képes teljes értékűen kifejteni hatását, ezért lehetőleg kerülni kell a gyors vércukor-emelkedést okozó ételeket. A szakember azt ajánlja, hogy naponta többször, egy-egy alkalommal pedig étkezésenként legfeljebb 50-55 százalék szénhidráttartalmú és magas rosttartalmú ételt együnk.
A probléma világméretű, amit jól mutat, hogy egy emberöltő alatt meghatszorozódott a friss cukorbetegség gyakorisága, a következő két évtizedben pedig naponta 19 ezer új beteggel kell számolni. Ráadásul a kettes típusú diabétesz a legtöbb esetben a metabolikus szindróma részjelensége, ezért nem elégséges csak a beteg "vércukrával" foglalkozni. A kórkép legfontosabb elemei közé tartoznak a magas vércukor-, vérnyomás- és vérinzulinszint, a szövetek inzulinérzéketlensége, a kóros vérzsírok, az alma típusú elhízás, a microalbuminuria és a verőérbetegség-hajlam.
Éppen ezért mindenkit egyénileg, testre szabottan kell kezelni. A megelőzés érdekében a tünetmentes páciensek esetében is ajánlott negyvenöt éves kor felett háromévente elvégezni a szűrést. Ennél fiatalabb korban akkor javallott, ha a beteg túlsúlyos, magas vérnyomású, vagy magas a koleszterinszintje, illetve nagy súlyú gyermeknek adott életet, és közeli rokonai között vannak cukorbetegekTulsulyos_problema2

Ám.