Elkeszult_a_Csaba_lepcso

Elkészült a Csaba lépcső

Az utolsó simításokat végzi a felújítással megbízott Penta Általános Építőipari Kft. a Csaba lépcsőn: a nagy forgalmú gyalogos útvonal végleges átadása november második felében várható. A mintegy tizenhárommillió forintos rekonstrukció eredményeképpen teljesen megújult a rendkívül rossz állapotú, helyenként már balesetveszélyes közterület. Nem csupán a lépcsőfokok és a pihenők burkolatát javították ki, hanem a meglévő hat lépcsőkarból négyet teljesen kicseréltek – tájékoztatta lapunkat Kovács Lajos alpolgármester.
A Ráth György és a Bíró utca közötti részen néhány évtizeddel ezelőtt gázvezeték-fektetés miatt elbontották a lépcsőt, a helyreállítás azonban nem a megfelelő minőségben történt meg. Ez volt az oka, hogy az évek során megsüllyedtek a lépcsőkarok, összetöredezett és javíthatatlanná vált a járófelület. Az önkormányzat úgy döntött, hogy időtálló megoldást választva a tartószerkezettel együtt építteti át az érintett szakaszt.
A gyalogosok kényelmét szem előtt tartva megváltoztatták a lépcsőfokok osztását és dőlését, valamint megnövelték a pihenők területét, míg a vízelvezetést az újonnan kialakított folyókák biztosítják. Szintén a járórészek csapadékmentesítését szolgálja a lépcső két oldalán található rézsű befüvesítése. Valamennyi lépcsőtag vadonatúj, természetes kőburkolatot kapott, míg a vízszintes részekre visszakerült az eredeti kövezet.
Kovács Lajos elmondta, hogy az utóbbi évek legnagyobb lépcsőfelújítása mellett az ősszel további tizennégy lépcsőn végeztek karbantartási munkálatokat a Penta Általános Építőipari Kft. és az önkormányzati tulajdonú HÁGO Kft. szakemberei. „Idén nyolcvanötmillió forintot fordítottunk út-, lépcső- és járdajavításra, ami arra volt elegendő, hogy elhárítsuk az összes komolyabb hibát” – emelte ki az alpolgármester, aki további jó hírekről is beszámolt.
Még novemberben kicserélik a Zólyomi lépcső hibás kövezetét, valamint könnyebben járható lépcsőfokokat alakítanak ki a legfelső záró elem helyén. Szintén megtörténik az Acsády lépcső balesetmentesítése, valamint elkészül a jelenleg földútként szolgáló Abigél utca szerkezetépítése és aszfaltozása.

mm.