Energiat_sugarzo_fotok

Energiát sugárzó fotók

Egy zárt rendszer teljes energiája állandó marad – idézte az energiamegmaradás törvényét Kovács Lajos alpolgármester a Galéria 12 új fotókiállításának megnyitóünnepségén. A fizikai törvény úgy került elő a kulturális eseményen, hogy a tárlat központi témájának ezúttal az energiát választották. Az alpolgármester az idézetből kiindulva azt fejtegette: a Hajnóczy József utcai kávézó és kiállítóhely a nyitás óta megőrizte az alkotó energiákat, az egymást inspiráló művészközösség újból és újból izgalmas munkákkal áll elő.
Kecskeméti Kálmán festő, fotós és grafikus a fényképekben rejlő energiák áramlásáról beszélt a kiállításon. Szerinte a bemutatott fotók visszasugároznak a közönségnek annyi energiát, amennyit belesűrítettek az alkotók. Úgy vélte, a fotográfia különösen alkalmas arra, hogy összesűrítse, megdermessze az energiával teli helyzeteket, pillanatokat.
A kiállító művészek más-más perspektívából ragadták meg a környezetünkben rejlő számtalanféle energiát. Pató Károly kietlen tájak hullámzó-gyűrődő felszíneit, az elemi erők vadságát, öntörvényűségét érzékelteti fekete-fehér sorozatában, Szél Ágnes viszont a természet apró részleteiben, a hajladozó ágak, fűszálak színeiben, ritmusában megbújó szépséget és életerőt nagyítja fel lencséjével. Maczkó Erzsébet szintén a természet makrovilágában, a csillogó, fodrozódó vízfelszín mintázatában, illetve annak tükrözésében talált harmóniára.
Az emberekkel kapcsolatos energiák is foglalkoztatják a fotóművészeket. Boldvai Balázs attraktív táncmozdulatot örökített meg fényképén, míg Bolla László egy meghajló szoboralakban lelte meg a sugárzó nyugalmat. Csoma Gábor Tűzfiesta című képén karneváli felszabadultsággal találkozhatunk, Kováts Dániel ugyanakkor a semmibe vesző emberi erőfeszítésekre emlékeztet egy ipari csarnokból megmaradt, rozsdás traverz középpontba állításával.
Rainer Péter művésztársaitól eltérő módon geggel közelített a kiállítás központi témájához: a szó szoros értelmében lapátra tette egyik alkotását, amelyen egy pusztuló épület látható. A kompozíció címe nem hagy kétséget afelől, mit akar üzenni a művész: „Lapáton a műemlék, a kultúra – mindenre van energiánk?”

z.

Az Energiák címmel nyílt fotóművészeti kiállítás december 3-ig, naponta 10–20 óráig tekinthető meg a Galéria 12-ben (XII., Hajnóczy József utca 21.)