Idősek értékeire vadásznak a trükkös tolvajok

Változatlanul óvatosságra inti a kerületi rendőrkapitányság a Hegyvidéken élő idős embereket: bár a trükkös lopások „nyári főszezonja” véget ért, a tolvajok egy része most sem pihen. A bűnelkövetők leggyakrabban továbbra is a közműszolgáltatók szerelőinek, ellenőreinek adják ki magukat, és a könnyen zsebre tehető értékeket kutatják fel a nyugdíjasok lakásaiban.

A napokban a Thomán István utcai lakótelepről értesítették lapunkat arról, hogy trükkös tolvajok jártak az egyik házban. Egy nyugdíjas párhoz gázszivárgás-ellenőrzés címén kopogtatott be egy nő és egy férfi, akikről utólag kiderült, hogy lopni mentek, látogatásuk után ugyanis ékszerek tűntek el a lakásból.
Bár a legtöbb trükkös lopás március és szeptember között történik a Hegyvidéken, azért az őszi, téli hónapokban is előfordulnak ilyen ügyek – tudtuk meg a XII. kerületi rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetőjétől. Péter Zoltán rendőr őrnagy elmondta, nyaranta egy-egy héten átlagosan öt esetről kapnak hírt, a hideg idő beálltával viszont – amikor, úgy tűnik, a trükkös tolvajok java része inkább otthon marad – ez a szám átlag heti egyre apad, de megesik az is, hogy hetekig nem érkezik bejelentés.
Persze, akit a téli hónapokban találnak meg a trükkös tolvajok, egy cseppet sem vigasztalja, hogy ő a kevés kiválasztott egyike – így hát továbbra sem árt az elővigyázatosság. Különösen az időseknek érdemes óvatosnak lenniük, a tapasztalatok szerint ugyanis elsősorban őket keresik fel az elkövetők.
Módszereik változatosak, leggyakrabban a gázművek, a vízművek vagy az ELMŰ dolgozóinak adják ki magukat. Nem ritka, hogy a mérőórákat akarják ellenőrizni, de gyakori az is, hogy hibaelhárításra – például gázszivárgásra, vízcsőtörésre – hivatkoznak. A rendszerint párban érkező tolvajok célja az, hogy bejussanak a lakásba, ezt követően pedig amíg az egyikük valamivel lefoglalja a lakót, addig a másik körbenéz a helyiségekben és magához veszi az értékeket, mindenekelőtt a pénzt, de szóba jöhet ékszer és bármi más, amit könnyű zsebre tenni.
Péter Zoltán megemlítette, hogy nemcsak a közműszolgáltatók, hanem különféle hivatalok, sőt akár még a rendőrség megbízottjainak is kiadják magukat a trükkösök. Az álrendőrök időről időre más és más módszerrel állnak elő. Legutóbb épp olyasvalakit kerestek fel, akit néhány hónapja egyszer már megkopasztottak trükkös tolvajok. Valószínűleg a korábbi elkövetők nem tudtak elvinni minden értéket, ezért leadták a drótot az ismerőseiknek, hol érdemes rendőrségi eljárást színlelve újból felkutatni egy lakást.
"A trükkös tolvajokkal szemben úgy lehet a leghatékonyabban védekezni, ha nem engedjük be őket a lakásba – hangsúlyozta a bűnügyi osztály vezetője. – Ha bármilyen közműszolgáltatótól, hatóságtól, hivataltól, vagy akár a rendőrségtől nem várt személyek érkeznek, csak azt követően engedjük be őket otthonunkba, miután telefonon felhívtuk a szóban forgó társaság, szervezet központját, ahol megerősítették, valóban kiküldték hozzánk intézkedni az embereiket."

z.