Letisztultabba_valhat_a_feladatmegosztas

Letisztultabbá válhat a fővárosi feladatmegosztás

Egy hét alatt kétszer is ülésezett a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége. A találkozókon a Hegyvidéki Önkormányzatot Váczi János alpolgármester képviselte, aki elmondta: az elmúlt hónapokban a szövetségből többen aktívan részt vettek az önkormányzati törvény kidolgozásában, és olyan javaslatokat fogalmaztak meg, amelyek révén a jövőben letisztultabbá, egyszerűbbé válhat a főváros és a kerületek közti feladatmegosztás rendszere.

A Budapesti Önkormányzatok Szövetsége (BÖSZ) a budai Várban, az I. kerületi Városházán tartotta legutóbbi ülését, amelyen a városrészek polgármesterei, alpolgármesterei mellett Tarlós István is részt vett. Budapest főpolgármestere a találkozó konkrét eredményének nevezte, hogy az önkormányzati érdekképviselet támogatja a BKV átalakítását, beleértve a kollektív szerződések felülvizsgálatát.
Nagy Gábor Tamás I. kerületi polgármester, a BÖSZ elnöke arról számolt be, hogy támogatják Budapest vezetését a fővárosi „gördülő állomány”, a villamos- és trolibuszpark megújításának szándékában, aminek megvalósulásához uniós fejlesztési forrásokat kell bevonni. Hozzátette, nyilvánvaló, hogy a rendelkezésre álló összeg 100 százalékát nem fordíthatják fővárosi fejlesztésekre, „de kétségtelen tény, hogy itt óriási feladatok vannak hátra”.
Szólt arról is, hogy a kerületi polgármesterek nem tartják indokoltnak a változtatást az iparűzési adó megosztásának jelenlegi rendjében, ha a kerületektől elvonnák az összeg egy részét, akkor kötelező feladataik ellátása lehetetlenülne el. A huszonhárom kerületi polgármester, alpolgármester önkormányzati biztos kijelölését is javasolta a főpolgármesternek, továbbá az elszámoltatás menetének felgyorsítását ajánlották.
„A BÖSZ ez év nyarán az összefogás szándékával jött létre” – mondta el a találkozót követően Váczi János, a Hegyvidék alpolgármestere. A szövetség alapszabályában a megalakulást azzal indokolták, hogy „az elmúlt húsz évben nem jött létre szervezett együttműködés a budapesti önkormányzatok között, s a tapasztalatok azt mutatják, hogy ennek kárát látta valamennyi kerület és egész Budapest”.
Az alpolgármester kiemelte, hogy a szervezet az elmúlt hónapokban aktívan bekapcsolódott az új önkormányzati törvény kidolgozásának folyamatába, elsősorban olyan javaslatokat fogalmazott meg, amelyek meghagyják a jelenlegi kétszintű – fővárosi és kerületi – irányítási modellt Budapesten, ugyanakkor hozzájárulnak ahhoz, hogy letisztultabbá váljon a főváros és a kerületek közti feladatmegosztás rendszere. Vezérelvük, hogy azok a feladatok, amelyeket helyben jól el lehet látni – ilyen például a bölcsődei, óvodai ellátás, vagyongazdálkodás –, továbbra is maradjanak a kerületeknél, míg a nagy egységet alkotó, komplex szolgáltatásokat – ezek közé tartozik különösen a közösségi közlekedés működtetése – a fővárosi önkormányzat önállóan koordinálja.
A helyi önkormányzatokról szóló törvényjavaslat általános vitáját a BÖSZ ülésével egy időben, múlt hét pénteken nyitotta meg expozéjával Tállai András. Az önkormányzati államtitkár a parlamenti vitát megelőzően a kormány sajtótájékoztatóján ismertette az önkormányzati rendszer átalakításának részleteit. Az átalakítás okaként említette, hogy átláthatatlanná vált a feladatelosztás, összekuszálódott az állam és az önkormányzatok szerepe, aminek az lett az eredménye, hogy az önkormányzati rendszer eladósodott.
Az államtitkár kifejtette, hogy az előterjesztés értelmében az oktatás területén az óvodai ellátás, az egészségügy terén pedig az alapellátás marad önkormányzati alapfeladat. Az államigazgatási – például okmányirodai –, hatósági feladatok jelentős része a kormányhivatalokhoz kerül, és a katasztrófavédelmi feladatokat, így az önkormányzati tűzoltóságok fenntartását is az állam látja majd el.
A főváros és a kerületek jövőbeni kapcsolatát érintően Tállai András megjegyezte, hogy a Budapest és a kerületek közötti feladat- és hatáskörmegosztást a jelenleginél még inkább egyértelműen, átláthatóbban határozzák meg. A fővárosnak is marad például adókivetési joga, mind a fővárosnak, mind a kerületeknek lesznek parkolási feladatai, és a közterületi utak fenntartásával kapcsolatos feladatmegosztást is tisztázzák.

z.