Liszt_Ferenc_verseny_a_Livia_villaban2

Liszt-verseny a Lívia-villában

A Liszt Ferenc születésének kétszázadik évfordulója tiszteletére meghirdetett idei Liszt-emlékév záró rendezvényeként történelmi és műveltségi versenyen mérték össze a kerület iskolái, hogy melyik csapat tudja a legtöbbet világhírű zeneszerzőnkről és koráról. A vetélkedőnek a Költő utcai Lívia-villa adott otthont, amely új helyszínként bővíti a Hegyvidék kulturális kínálatát.
Az eseményt – és egyben a villát is – megnyitó Fonti Krisztina alpolgármester elmondta, hogy az iskolák versenye méltó befejezése a bicentenáriumi megemlékezések sorának, ugyanakkor méltó megnyitója is a Lívia-villának, amely bízvást sok hasonló kerületi rendezvénynek ad majd otthont. „Biztos vagyok abban – mondta az alpolgármester –, hogy a résztvevők már a felkészüléssel is gazdagodtak, nemcsak azért, mert tudásuk bővült, hanem azért is, mert mindig többletértéket jelent, amikor csapatok együtt készülhetnek, dolgozhatnak.”
A novemberi döntőt megelőzően a kerületi általános iskolák hetedik–nyolcadik osztályos tanulói pályázhattak a versenyre, a végső összecsapásra öt oktatási intézmény hat csapata érkezett: a Jókai, a Virányos, a Zugligeti, az Arany János, valamint két csapattal a Németvölgyi iskola diákjai. A Liszt Ferenc életére, művészetére, kortársaira, társadalmi-politikai környezetére vonatkozó kérdések megválaszolása után egy-egy rövid jelenetbe ágyazva kellett előadniuk a csapatoknak az előre megkapott idézeteket.
A vetélkedőt a Jókai Mór Általános és Német Nemzetiségi Iskola csapata nyerte. Griger Bálint, Katona Luca, Rónaszéki Sára és Bechtold Fülöp a verseny után elmesélték, hogy a felkészülési idő, azaz három hét alatt rengeteg könyvet áttanulmányoztak, sokat gyakoroltak. „De a legfőbb érdem nem is a miénk – mondták szinte egyszerre –, a legnagyobb dicséret a felkészítő tanárunkat, Mező Ritát illeti.” A verseny második helyezettje a Virányos Általános Iskola lett, a harmadik helyen a Zugligeti Általános Iskola végzett.
A Költő utcai fák között szolidan megbúvó épületnek helyet adó telket 1790-ben vette egy budai rác lakos, 1844-ben építtetett rá nyaralót Kraits János mészáros mester. A két világháború között a Városkúti Üdülő Rt. birtokába került az ekkor már több épületrészből álló ingatlan, 1945 után lakás céljára használták a három szomszédos villát (Lívia-, Mária-, Magda-). A Lívia-villát 1992-ben állították helyre, azóta a Svábhegy – XII. kerületi Német Kisebbségi Önkormányzat használta, ez év őszétől pedig – továbbra is helyet adva a német kisebbségi rendezvényeknek – a Virányosi Közösségi Ház részeként szolgálja a hegyvidéki polgárokat.Liszt_Ferenc_verseny_a_Livia_villaban

A. I.