MOM Színház másodszor

November 30-án 19 órakor ismét felgördül a MOM Színház függönye, Karinthy Ferenc két egyfelvonásosát, a Bösendorfert és a Dunakanyart láthatjuk. A garancia, hogy érdemes (először, vagy akár másodszor is) eljönni, nem más, mint a négy kiváló színész, Tímár Éva, Zöld Csaba, Fehér Anna és Márton András, valamint a november 6-i premier sikere.
Bösendorfer zongora, kereszthúros, angol mechanikájú, kitűnő állapotban igényesnek eladó, ára tízezer forint – szól a hirdetés, amely lehetőséget ad arra, hogy két magányos idegen megismerhesse egymást. A telefon csörög, s Tímár Éva, az egyedül élő idős hölgy szerepében, igazi úrinőként, az elején higgadtan kezeli a folytonos zaklatást – már ha szabad ezt a kifejezést használni a hirtelen jött felfordulásra, ami színesebbé teszi az unalmasnak ígérkező napot. Zöld Csaba, az ezerarcú másik szereplő tökéletesen bánik hangjával. Az előadás a profi színészeknek köszönhetően végig izgalmas, nincsenek üresjáratok.
A Bösendorfer, bár 1966-os születésű, még mindig aktuális. Központi témája a magány, és a játék képes minket, nézőket érzelmi spirálba sodorni. Nevetünk a telefonbetyár furfangos húzásain, majd egyszer csak észrevesszük, a tréfa már-már életveszélyes. A Bösendorfer szépsége maga a fájdalom.
Karinthy Ferenc ugyanebben az évben, 1966-ban írta meg a Dunakanyart. A szín egy országúti presszó, ahova pár perccel zárás előtt betéved egy férfi. Fehér Anna az ismeretlen pincérnő, Márton András a felszarvazott szerető, akit a nője a saját férjével csal meg. Tipikus eset, mondhatjuk. A férfi bánatát az italba fojtja, és közben egy idegennek mondja el az élettel járó gondokat. A vendég és a felszolgáló folytonos szócsatát vív, hol az egyik, hol a másik kerül domináns szerepbe, s bírja maradásra partnerét. Itt is az elviselhetetlen magány szüli a színdarab minden pillanatát.
A felújított MOM Kulturális Központ színháza nem tipikus színház. Nem rendelkezik önálló társulattal, ezért kész darabokat visznek pódiumra. A színpad nem forog körbe-körbe, a díszletek egyszerűek. A két egyfelvonásos november eleji bemutatója fergeteges sikert aratott. A közönség szűnni nem akaró vastapssal és ovációval nyilvánította ki tetszését és köszönetét.
„Remélem, sikerül hírét vinni következő előadásunknak, és ismét telt ház előtt játszhatunk! A darabokat ennek a közönségnek és erre a színpadra kerestük. A magány érzése olyan fontos téma, ami mindenkit érint” – mondta Márton András színész-rendező.
Már nem kell órákat utaznunk, szakasz- és vonaljegyeket vásárolgatnunk ahhoz, hogy megnézhessünk egy jó színházi előadást. A www.momkult.hu oldalán tájékozódhatunk a következő program időpontjáról, és ha további kérdésünk van, akár telefonálhatunk is. A vonalban nyugodtan adhatjuk önmagunkat, s ki tudja, lehet, hogy a magány pont ezzel a hívással szűnik meg létezni…

B. M.