Moza-naplo_az_Aranyban

Moza-napló az Aranyban

Korlátozott jogosítványokkal november közepe óta a szülők és a diákok is beléphetnek az Arany János iskolában a tanév elején bevezetett elektronikus naplóba. Az internetes felületen egyebek mellett az érdemjegyek, dicséretek és a hiányzások is nyomon követhetők, és akár a következő nagydolgozat időpontjáról is tájékozódhatnak az érintettek.

Ebben a félévben még a papír alapú dokumentációval párhuzamosan működik az Arany János iskolában bevezetett internetes elektronikus napló, ami azt jelenti, hogy a hagyományos naplóba beírt valamennyi adat felkerül a világhálóra is. Februártól viszont megszűnik a „kettős könyvelés”, kizárólag a digitális formátum marad.
A Mozaik Kiadó fejlesztését használják az iskolában (innen a Moza-napló elnevezés), ehhez ugyanis nincs szükség saját szerverekre és kezelőszemélyzetre, a technikai hátteret teljes egészében a szolgáltató biztosítja – mondta el Patkó Lajos igazgató. – Az elektronikus napló nem egyszerűen digitalizált változat, hanem egy olyan okos program, ami átlátható, ráadásul – legalábbis részben – kétirányú kommunikációt is lehetővé tesz. Valamennyi felvitt adat azonnal megjelenik a felületen, amelynek egyes oldalait személyes belépőkód használatával a szülők és a diákok is láthatják.
„Az érdemjegyek, a hiányzások és a késések alakulását napi szinten lehet nyomon követni, ami jó a szülőknek, hiszen első kézből tájékozódhatnak gyerekük viselt dolgairól. Ebből a megközelítésből az elektronikus napló egyfajta online felügyeleti eszköz is, hiszen nem lehet többé eltitkolni otthon a kellemetlen beírásokat, tanári üzeneteket” – hangsúlyozta Patkó Lajos.
Már működik az ellenőrző funkció is, ide kerülnek az intők, dicséretek, illetve a szülőknek szóló egyéb közlemények. Ugyanitt lehetőség van arra, hogy a tanárok feltüntessék a következő nagydolgozatok, témazárók időpontját.
Nem csupán a gyerekekkel kapcsolatos adatokat, hanem a pedagógusok teljesítményét, esetleges elmaradásaikat is rögzítik, emellett az elektronikus napló egy gombnyomással kiszámolja bármelyik tanuló, vagy akár egy egész évfolyam tanulmányi átlagát, megadja a hiányzások számát. Az interaktivitást szolgálja a levelező menü, amelyen keresztül a szülők és a tanárok egymással tarthatják a kapcsolatot, míg a diákok e-mailben értesülhetnek a számukra fontos tanulmányi eseményekről.

mm.