Siugrosanc_a_Normafanal

Síugrósánc a Normafánál

Nálunk nem sűrűn van ilyen szép, zúzmarás idő ekkora hóval. A valószínűleg az 1950-es évek közepén készült felvételen azonban ilyen szerencsés időszakot örökített meg a kép készítője.
Nagy öröm volt ez a síugróknak is, hiszen az országban alig néhány helyen nyílt lehetőség hódolni a sportág örömeinek. A Mátraháza közeli Nagy-Hidas-völgyben várta sísánc az ugrókat, illetve egy kezdetlegesebb építmény a Nagy-Hideg-hegy oldalában.
A képen látható sánc a Normafa közelében, a Hármaskút-tetőn állt, a János-hegy felé menet. 1955 őszén magasították meg, a „silány” teleken pedig műhóval is próbálkoztak. Különösen sokan használták a kép készültének időszakában, hiszen ekkor igen népszerű volt az MHK-mozgalom (Munkára, Harcra Kész). Például 1952-ben, a télisport-próbákon korcsoportonként az I-es kategóriában 8 és 5 méter, míg a II-es kategóriában 12, 10 és 8 méter volt a minimum ugrás, amit a kiírók elfogadtak.
Ez a sánc a 35 méteres és az e fölötti ugrásokhoz készült, de az utánpótlás szorgalmasan gyakorlatozott a kisebb földsáncokon. Később a környék gyakori „hószegénysége” miatt kihasználatlan lett, majd életveszélyessé vált, és le kellett bontani.

K. I.