Csaladi_muhely

Családi műhely

Az utóbbi időben felértékelődött a család szerepe; a család biztonságot, védelmet jelent. Különösen nagyszerű, ha olyan rokonok életébe nyerhetünk betekintést, akik művészek, mivel közös művészetük által családi életük is gazdagabbá válik – emelte ki Fonti Krisztina alpolgármester a Hegyvidék Galéria új kiállításának megnyitóján. P. Szabó Ernő művészettörténész művészcsaládok példájához hasonlítva méltatta a négy alkotó közös bemutatkozását, kiemelve, hogy négy erős egyéniség munkáit láthatjuk.
Az önmagát a loggiák restaurátorának, építőjének nevező Osgyányi Vilmos munkásságát olyan híres műemlékkincsek újbóli életre keltése fémjelzi, mint például a Sárospataki Perényi- (korábbi elnevezés szerint Lórántffy) -loggia, a nyírbátori Báthory-kastély Báthory-loggiája, a siklósi, szintén Perényi Péternek tulajdonítható loggia rekonstrukciója, valamint a neoreneszánsz kőkandalló helyreállítása a Városmajor utcai Semsey-kastélyban.
Véghseő Klára művészetét egy korábbi tárlat alkalmával így jellemezte Feledy Balázs: „munkáiban sokszor oly erőteljes a kép belső ereje, hogy szinte szétfeszíti alapanyagát, s ilyenkor – nem véletlenül tehát – a mű kiterjeszkedik a keretre is, szinte behabzsolja még azt is, ahol már meg kellene pihennie”. E keretre terjeszkedés ezen a kiállításon is tetten érhető. A képek az érett alkotó érett munkái.
A képzőművész házaspár lányai, Osgyányi Sára és Róza fiatalos lendülettel, gazdag színvilággal festik meg az őket körülvevő világot. Míg Róza a külföldön szerzett tapasztalatait, élményeit, addig Sára főleg Budapest lüktetését vitte vászonra.
Érdemes kipróbálni, mit adnak a kiállító család művei egy látogató család számára – november 8-ig van erre lehetőségünk.

Antal Ildikó