Epitsunk_ujra_betlehemet2

Építsünk újra betlehemet!

Harmadik alkalommal hirdet pályázatot a Hegyvidéki Önkormányzat a kerületi közösségek számára „Építsünk közösen betlehemet!” címmel. A csapatoknak egy betlehemi jelenetet ábrázoló térbeli alkotást kell készíteniük, amit a kijelölt közterületeken mutathatnak be advent idején. A jelentkezési határidő november 7., ezt követően bő egy hónapjuk van a csapatoknak arra, hogy megvalósítsák terveiket.

„Az alkotásokhoz szükséges farostlemezeket, valamint a szalmát az önkormányzat biztosítja, a többi alkotóelem beszerzéséhez egy meghatározott összegig anyagi támogatást nyújtunk” – mondta el Gáspár Fruzsina, az önkormányzat munkatársa, a program egyik szervezője. A résztvevők bármilyen alapanyagot használhatnak, csak annyit kérnek tőlük, hogy időjárásálló kompozíciót készítsenek, azok ugyanis vízkeresztig kint lesznek az utcákon. Tavaly a betlehemépítők igen kreatívan alkalmazták a különböző építőanyagokat, a gipsztől a kerámián át a mozaikig nagyon sokféle technikával dolgoztak.
Bármilyen kerületi közösség belefoghat a betlehemépítésbe – családok, szomszédok, baráti társaságok, iskolai, munkahelyi közösségek, klubok, egyházi csoportok jelentkezését egyaránt várják. „A program elsődleges célja, hogy erősítsük a Hegyvidéken élők együttműködését, a közösségi munkát” – hangsúlyozta a szervező. A jelentkezési határidő 2011. november 7., ezt követően bő egy hónapjuk van a csapatoknak arra, hogy megvalósítsák terveiket. A parkokban, tereken, forgalmas kereszteződések mellett felállított alkotások december 12-től január 6-ig láthatók majd.
A betlehemeket egy zsűri értékeli majd különböző kategóriák szerint. A legjobbnak talált betlehem készítőit megajándékozzák. A többiek sem maradnak elismerés nélkül: a januári eredményhirdetéskor valamennyi csapatot megvendégeli az önkormányzat.

z.

Epitsunk_ujra_betlehemet1"Állj meg egy kis időre a betlehemi jászol előtt.

Lépj be a barlang-istálló csendjébe!

Engedd, hogy a Szentcsalád békéje betöltse lelkedet!

Így Krisztus békéjét tudod sugározni a hétköznapok forgatagában.

Uram, tégy engem a Te békéd eszközévé!"

(Fehér Anna, a Vakok Batthyány László Gyermekotthon Római Katolikus Óvodája, Iskolája igazgatója)

 

Epitsunk_ujra_betlehemet3"Sok »tudós« magyarázatot, elméletet olvashatunk arról, mi is volt a betlehemi csillag. Szerzőik főleg csillagászok, mégsem néztek szabad szemmel az égre, mint annak idején a napkeleti bölcsek. Akkor tudnák, hogy a betlehemi csillag nem volt, hanem van. Azóta is feltűnik minden ősszel az éjszakai égbolton, hogy karácsony táján a legszebben ragyogjon. Ő a Sirius, Mária csillaga, az egész égbolt legfényesebb állócsillaga, melyhez ma is útra kelnek a háromkirályok, igaz, nem földi, hanem égi alakzatban. A mi népünk Háromkirályok csillagának nevezte az Orion öve néven ismert feltűnő csillagcsoportot. Egymáshoz közel, egy sorban ragyogó három fényes csillagból áll, egy vonalban a Siriusszal, tőle jobbra egy nagy arasznyi távolságra. Ha az ember tiszta téli éjszakákon déli irányba néz, úgy látja, mintha a három fényes csillag a náluk is sokkal fényesebb felé tartana. Jobbról balra, kicsit lefelé, térkép szerint napkeletről, Perzsiából Betlehembe, napnyugatra."

(Jankovics Marcell rajzfilmrendező, kultúrtörténész, író )