Graffiti_es_vadplakat_mentesites

Graffiti- és vadplakát-mentesítés

Jelenleg is tart Budapest belső részeinek graffiti- és vadplakát-mentesítése. A fővárosi önkormányzat közgyűlése által meghatározott útvonalak tisztítását az Ifotech Clean Kft., a Tensid Deutschland GmbH., a Tiszta Város Kft. és a Comfort Invest Team Kft. konzorciuma végzi.
Az érintett társasházakkal külön szerződést kötnek, amelyben azok vállalják, hogy az új falfirkákat öt napon belül eltávolítják. A kijelölt területeken úgynevezett hozzájáruló nyilatkozatokat kérnek az ingatlantulajdonosoktól a munka elvégzésére; első lépésben az idegenforgalmi, illetve városképi szempontból jelentős útszakaszokat tisztítják meg. A programhoz valamennyi érintett társasház költségmentesen csatlakozhat, a lakóközösségektől mindössze annyit kérnek, hogy haladéktalanul jelezzék az ismételt firkálást, valamint a rongálás miatt tegyenek rendőrségi feljelentést.
A Hegyvidéki Önkormányzat is évek óta küzd a falfirkák és tagek ellen, a kerületi társasházi pályázat keretében a lakóközösségek vissza nem térítendő támogatást kaphatnak a mentesítéshez. A városképi szempontok érvényesítése érdekében utcai homlokzat felújításához csak az a ház várhat segítséget, amelyik az első emeletig antigraffiti-bevonattal látja el a falfelületet.
A graffitimentesítéshez kapcsolódva a Fővárosi Közterület-felügyelet akciót indított az engedély nélkül kihelyezett plakátok és reklámtáblák eltüntetésére. A rendőrökkel közösen távolítják el az illegális hirdetéseket, valamint megbírságolják a táblákon reklámozott vállalkozást. A vonatkozó fővárosi rendelet értelmében ugyanis függetlenül attól, hogy ki helyezte el a reklámot, a bírságot az azon szereplő cégnek kell megfizetnie.

MM.