Igazsagot_56-nak

Igazságot ’56-nak!

Orbán Éva, az Igazságot ’56-nak! című könyv írója dedikálással egybekötött könyvbemutatót tartott a Kulturális Szalonban. Mi történt valójában 1956-ban és azután? Az írónő büszkén osztotta meg az igazat mindarról, amiről egykor még suttogni sem lehetett.
„Létezik egy igazi Európa, mely abban egységes, hogy az igazság és a szabadság nevében ellenszegül a zsarnokságnak. A magyar szabadságharcosok ezrei ma ezért az Európáért halnak meg” – írta Albert Camus A magyarok vére című kiadványában. 1956. október 23-án Magyarország méltán vívta ki magának az „igazi Európa” jelzőt. Tudjuk, mi történt, tudjuk, miért, és azt is tudjuk, hogy a történelemkönyvek, illetve az akkori rendszer „kicsit másként” emlékeztek arra a bizonyos napra.
Orbán Éva egykori tanárként a forradalom azon részeiről, amiről nem lehetett beszélni, csak ennyit mondott tanítványainak: „Igazat nem mondhatok, hazudni nem fogok, ha érdekel titeket az igazság, gyertek el hozzám. Tudjátok, hol lakom.” A diákok elmentek, és miután végighallgatták, buzdították oktatójukat, hogy írja meg az igazat ’56-ról.
Az írónő felkutatta azokat az embereket, akik fegyverrel küzdöttek a magyar szabadságharcban. Több könyve jelent meg a témáról, ám az Iránytűnk ’56 című írásának „véletlenül” nyoma veszett. A kéziratot szabályosan adta be az Oktatási Minisztérium pályázatára, a zsűri elé azonban már nem jutott el, mivel egy „előzsűrizést” tartottak, és úgy gondolták, nem méltó a megjelenésre. Az írónő panasza későn ért célba, addigra már lezárták a pályázatot. Azóta szerencsére sikerült kiadnia a kötetet.
Felmerül a kérdés: lehet-e félelem nélkül írni egy ilyen kényes témáról, és teljes mellszélességgel kiállni az igazság mellett? „Mit veszíthetek? Csak az életem…” – mondta Orbán Éva, aki szerint ő arra a feladatra született, hogy megírja az igazat.
Az igazságot ’56-nak! a forradalom ötvenötödik évfordulójára készült, három kötetből áll, közel 1600 oldalas. Az írónő csodának tartja, hogy eljuthatott azokhoz a volt egyetemistákhoz, diákokhoz, munkásokhoz, értelmiségiekhez, sebesülteket mentőkhöz, katonatisztekhez és '56-os Emlékéremmel kitüntetettekhez, akik interjú formában mesélték el történeteiket. A könyvet, mint mondta, diákoknak, tanároknak, de elsősorban a magyar népnek ajánlja.

BM