Pingvinnek_nezett_varjak

Pingvinnek nézett varjak

A szüreti mulatságokhoz hasonló hangulatú, vidám, pezsgő, zenés-táncos programon vettek részt a Németvölgyi Általános Iskolába járó gyerekek és szüleik. A hagyományos őszi fesztiválra egy híres nagyszülő is eljött: Benke Laci bácsi konyhát rendezett be a kertben. A séf az ételárusításból befolyó pénzösszeget teljes egészében az iskolának ajánlotta fel.

Őszi gyümölcsökkel pakolták tele a napközis gyerekek a Németvölgyi Általános Iskola kis épületének előterét: szép, ízléses kompozíciókat készítettek az évszakra jellemző termésekből. Mivel a kiállított alkotások mindegyike szemet gyönyörködtetőre sikeredett, a tanárokból álló zsűri úgy döntött, a csapatok kivétel nélkül kapnak valamilyen díjat, így például a „legősziesebb”, a „legétvágygerjesztőbb” és „leghumorosabb” kategóriában is jutalmazták az alkotókat.
„Varjakat készítettünk papírból, amiket aztán mindenki pingvinnek nézett” – mesélték kuncogva a 4/a-ba járó lányok, akik az „Őszmanók és a varjak” fantázianevű csapatukkal a leghumorosabb műért járó díjat zsebelték be. Elárulták, hogy ők készítették a bejárathoz kitett, mókás madárijesztőpárt is, amelynek a Hajnalka és a Józsi nevet adták. Jól megy a lányoknak a varjúriasztó bábok formázása: tavaly ők nyerték az iskola madárijesztő-készítő versenyét.
A gyümölcskompozíciók szokásos őszi kiállítása mostanra kis fesztivállá nőtte ki magát, a tárlatot kísérve 2004 óta minden évben változatos programokkal teli napot szervez az iskola. A gyerekeket idén a Poros zenekar által vezetett táncházzal, valamint kézműves-foglalkozásokkal várták. A rendezvényre a szülőket is meghívták, akik egy finom ebédet fogyaszthattak el Benke Laci bácsi sátránál.
A sztárséf már korábban is vállalta a főzés feladatát, hiszen az iskolába jár az unokája, és amúgy is szívesen segíti munkájával a közösséget. Az ételjegyekből befolyó összeget ezúttal is teljes egészében oktatási célokra ajánlotta fel, emellett egy értékes könyvet ajándékozott az intézménynek. A Magyarok Asztala című kiadvány eredeti, 70×100 centiméteres óriáskódex-változata a Parlament Vadásztermében látható.
A szülők nemcsak az ételvásárlással, hanem támogatói jegyekkel is hozzájárulhattak az iskola színvonalas működéséhez. A pedagógusok az általuk készített ajándékkal, befőttesüvegekbe töltött mézes dióval köszönték meg a segítséget.
„A kerületi iskolákban a diákok fejlesztése mellett az is cél, hogy olyan nevelési életteret hozzanak létre, amiben a gyerekek mellett a szülők is szerepet kapnak. A pedagógusok ugyanis tudják, hogy csak közösen lehet eredményes nevelőmunkát végezni” – emelte ki az együttműködés fontosságát Pokorni Zoltán polgármester, aki részt vett a rendezvényen. Mint mondta, a Németvölgyi őszi fesztiválja évek óta kiváló találkozási lehetőség a szülők és a pedagógusok számára, épp ezért az önkormányzat szeretné, ha minél több hasonló rendezvényt szerveznének az iskolákban.
„Jövőre lesz nyolcvanéves az intézményünk, az őszi program a jubileumi ünnepségsorozatunk első állomása” – mesélte Dohány András igazgató. Tavasszal két nagyszabású rendezvénnyel emlékeznek az iskolaalapításra a Németvölgyiben. Március 1-jén iskolatörténeti kiállítással, a képzőművészeti pályára készülő volt tanulók tárlatával és vetélkedőkkel várják az érdeklődőket, május 11-én pedig gálaműsort rendeznek a MOM Kulturális Központban, valamint találkozóra invitálják az öregdiákokat.

z.

Betakarítási ünnep a Jókaiban

A svábhegyi Jókai iskola német nemzetiségi tagozatára járó kisdiákok verselős, éneklős, táncos produkciókat mutattak be szüleiknek a Németországban, Ausztriában ismert „betakarítási ünnep”, az Erntedankfest alkalmából. Emellett a gyerekek őszi terményekből készített alkotásaiból láthattak kiállítást a vendégek, akik az almakerekes tökautótól a répaemberkén át a patisszonból formált polipig sokfajta kedves figurával találkozhattak.