Szinekkel_kifejezett_erzesek

Színekkel kifejezett érzések

A művész és az orvos is a lényeget keresi, mindkettő jobbító szándékkal: míg a művész az esztétikai, erkölcsi mondanivalót, addig az orvos a gyógyításra szoruló beteg gócot kutatja. Így nem véletlen, hogy e két hivatás oly gyakran találkozik – hangzott el Kusztos Dénes főorvos kiállításának megnyitóján a polgármesteri hivatalban. Breznay András festőművész szerint mindkét hivatás követője arra törekszik, hogy a dolgok – akár a természeti környezet, akár az emberi szervezet – mélyére pillantva találja meg a lényeget vagy a gyógyítandót. Kusztos Dénes képeit a „fotószemű” jelzővel illette, vagyis azt a tulajdonságot emelte ki, ami a pillanat ábrázolását segíti a festményeken.
„Nehéz elválasztani, így elkülöníteni is, hogy az orvost vagy a festőművészt köszöntsem-e – utalt a kettősségre Sikota Krisztina, az önkormányzat oktatási és kulturális bizottságának elnöke is. – Kusztos Dénes főorvosként maradandót alkotott, tanulmányokat írt, előadásokat tartott szerte a világban, festőként pedig a természet szépségeit ábrázolja a színek gazdag játékával.”
A nyolcvanhét esztendős festő és főorvos a tárlaton is bemutatott önéletrajzában ekként vall önmagáról: „Mindig érdekelt a művészet. Már kisdiák koromban is szívesen rajzolgattam. A marosvásárhelyi Bólyai Gimnázium rajztermében hosszú évekig kiállították egyik vízfestményemet. Édesapám kívánságára mégsem rajztehetségemet kamatoztattam, hanem az orvosi hivatást választottam. […] Később, már nyugdíjas koromban volt időm arra, hogy ismét elkezdjek rajzolni. Elsősorban a színekkel akartam kifejezni érzéseimet, ehhez a pasztellkrétát választottam, így kezdetben tájképeket, csendéletet rajzoltam. Később megpróbálkoztam a szénrajzzal is, a portrékat így készítettem. Ez a tevékenység ma is sok örömet okoz, igyekszem a természet szépségeit a maguk valójában ábrázolni.”
A változatos színekkel megörökített pillanatokat, az épületek és városrészek szépségét visszatükröző alkotások a hivatal első emeleti folyosógalériáján láthatók.

A. I.